Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Rotary Internationala posetio Palić

04.07.2017.

Rotari klubovi Subotica i Palić  danas su bili domaćini predsedniku Svetske organizacije Rotary Internationala (RI) Ianu Rizliju. Nakon obilaska Rotari aleje na Paliću, prvi čovek rotarijanaca u svetu rekao je da mu ju namera da se upozna sa projektima koje je Rotari pokret u Srbiji realizovao do sada, kao i sa planovima za budućnost.

– U ovoj godini želimo posebno da podstaknemo razmišljanje i brigu o zaštiti životne sredine i cilj nam je da svaki rotarijanac zasadi bar po jedno drvo tokom ove rotarijanske godine.  Drago mi je da danas na  Paliću vidimo da već postoji briga o zaštiti životne sredine – istakao je  Ian Rizli.

Nakon obilaska Rotari aleje na Paliću goste je, na Velikoj terasi, pozdravio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga. On se još jednom zahvalio rotarijancima što su u vreme poplava koje su 2014. godine zadesile Srbiju donirali značajna sredstva  za pomoć nastradalima.

– Kada dođe nevolja, kao što je elementarna nepogoda, većina ljudi je na nivou zadatka i svi su solidarni, ali kada nastupi svakodnevica sa malim svojim amplitudama obično se zaboravlja intencija da treba nekome pomoći. Tu sam zahvalan Rotari klubu što je permanentno na nivou zadatka – istakao je Vučković

On je gosta upoznao sa privrednim kretanjima u gradu i turističkim potencijalima Palića, a napomenuo je i projekat izgradnje Narodnog pozorišta.

– Subotica jedina u Srbiji ima dve drame, na srpskom i mađarskom jeziku, što je jedan od pokazatelja da Vlada Srbije i lokalna samouprava neguju dobre odnose prema nacionalnim manjinama. To je još jedno obeležje ovog grada koji ume da amortizuje razlike i da napravi atmosferu saradnje – naglasio je Vučković.

Predsednik Rotari kluba Palić, Toni Bedalov, rekao je da klub na čijem je čelu aktivno učestvuje u svim akcijama koje je pokrenula svetska rotari organizacija.

– U skladu sa motom 'Rotari-menjamo živote ljudima na bolje' mi ćemo ove godine da realizujemo dve akcije, a to će biti stipendiranje četiri studenta i novogodišnji paketići za 20 siromašnih porodica na Paliću – kazao je Bedalov.

Rotari klubovi širom sveta podeljeni su u distrikte kojima rukovode guverneri. Srbija i Crna Gora nalaze se u distriktu 2483 koji trenutno broji 65 klubova, odnosno preko 1200 rotarijanaca. Rotari klub Palić aktivan je od 2004. godine i ima 15 članova.