Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano „Takmičenje risara”

08.07.2017.

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, danas je održano 49. „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu. I ovogodišnje takmičenje proteklo je u znaku prošlogodišnjih pobednika, Marinka Kujundžića, iz Subotice, i Ruže Juhas, iz Ljutova. Drugo mesto zauzeli su Mario Dulić i Suzana Kovačević, iz Subotice, a treće Davor Balažević i Joca Vuković, iz Đurđina. U ručnom košenju žita  nadmetala su se 23 risarska (žetelačka) para iz Subotice, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

11207_1.jpg

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruv (hleb), crni luk, kiselna (kiselo mleko) i voda iz bunara.

Posle risarskog ručka, usledila je nagodba predstavnika risara, višestrukog pobednika ovog takmičenja Stipana Kujundžića i domaćina manifestacije Lazara Cvijanova koji su se posle „cenkanja“ dogovorili da svaki deseti snop žita pripadne koscima.

Početak takmičenja čobanskim zvonom označio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je, u obraćanju medijima, između ostalog rekao da subotička lokalna samouprava podržava „Dužijancu“ koja, kao jedna od najbitnijih manifestacija za grad Suboticu, predstavlja bogatstvo sa kojim se ponosimo.

11207_2.jpg

– U narednom periodu nastojaćemo, zajedno sa organizatorima ove manifestacije, da se „Dužijanca“ uvrsti u turističku ponudu našeg grada kako bi posetioci iz cele Srbije i regiona videli kakvo bogatstvo tradicije i kulture neguju Subotičani. Da pokažemo šta imamo, a imamo mnogo toga – naglasio je gradonačelnik Laban.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović, rekao je da je ovo jedan od događaja za koji se sa pravom može reći da je tradicija živa i u pravom smislu etimološka, jer neguje običaje, kulturu i tradiciju naroda na ovim našim prostorima.

– Jasno je da ćemo kao resorni sekretarijat nastaviti da podržavamo ovakve događaje, jer 'Dužijanca' se ove godine obeležava 106. godinu za redom, dok je Takmičenje risara organizovano 49. put – kazao je Kuzmanović.

Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić, podsetio je da se nekada ris slavio samo na salašima.

11207_3.jpg

– Prvo organizovano slavlje 'Dužijanca' održano je 1911. godine kada je župnik Blaško Rajić priredio zajedničko okupljanje i misu. I dalje se sve održavalo i na salašima, a tek kasnije se pretvorilo u gradsku manifestaciju sa puno sadržaja među kojima je i takmičenje risara. Cilj nam je da mladi sačuvaju tradicionalne običaje naših predaka i da svi zajedno učestvujemo u radosti dobrog roda novog žita – poručio je Anišić.

U okviru današnjeg takmičenja održano je i nadmetanje u kuvanju tradicionalnog jela tarane, novine koja se na ovoj manifestaciji održava od 2015. godine,  Ovogodišnji pobednik u kuvanju tradicionalnog jela tarane je ekipa „Šogori“ – Petar Ištvančić i Vladimir Mamužić, drugo mesto pripalo je ekipi „Otac i sin“ koju su predstavljali Ivica i Antun Miković, dok je treće mesto zauzela ekipa Vatrogasno društvo Nakovo  – Petar Kovačević i Mirko Ignjac.

Posle nadmetanja u ručnom košenju, prikazana je vršidba na starim mašinama, rad samorukovetačice i samovezačice sa konjskom i traktorskom vučom, oboravanje, vozidba i vršidba. Prikazane su i dečje igre na strnjiki „Kasalisica“, a nastupila je i folklorna grupa.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2017“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Domaćini manifestacije bili su Slavica i Lazar Cvijin.

11207_4.jpg