Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju

13.07.2017.

Na Velikoj terasi na Paliću otvoreno је Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju na kome će se do 16. jula (nedelja) nadmetati 466 veslačkih posada, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje. To je do sada najveći broj država učesnica na veslačkim takmičenjima na jezeru Palić koje će u oazi veslačkog sporta na severu Bačke ugostiti blizu 600 učesnika, gostiju i ljubitelja veslanja. Organizator takmičenja je Univerzitetski sportski savez Srbije, uz tehničku podršku veslačkih klubova „Palić“ i „Danubius“, kao i podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Subotice.

11224_1.jpg

Na svečanom otvaranju prisutan je bio i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu koji je pozdravio sve učesnike i podsetio na odličnu saradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom, kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i omladinu.

– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju prepoznao kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je odlična prilika za razvoj veslačkog sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo da budemo prezadovoljni sa brojem takmičara kojih u ovom momentu ima 466, sa 83 univerziteta iz 23 evropske zemlje, što dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja. Mi i u Vojvodini, inače, imamo bogatu tradiciju u ovom sportu, osvajače olimpijskih medalja – naglasio je Batez.

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić,  naveo je značaj Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju.

– Želja nam je da vratimo sport na univerzitete i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici, jednom od retkih koji je uspeo u tome. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru sa  gradonačelnikom Bogdanom Labanom i  članom Gradskog veća  zaduženim za sport i omladinu, Nemanjom Simovićem, razgovarali smo o mogućnosti da sledeće godine ovde održimo Univerzitetske igre Srbije, gde očekujemo nekoliko hiljada studenata – rekao je Jasnić.

Nemanja Simović je rekao da će lokalna samouprava raditi više na spoju sporta i turizma i da su u naredna četiri dana skoro svi kapaciteti na Paliću popunjeni.

– U narednih nekoliko dana ostvarićemo više od  2.000 noćenja, praktično smo popunili sve smeštajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu da organizujemo manifestacije na obali jezera. Posle jedriličarske i veslačke regate, pre nekoliko dana imali smo i takmičenje 'City games’, nekadašnje ’Igre bez granica’, a sada smo opet domaćini jednog velikog evropskog takmičenja. Pored sporta, na Paliću se održavaju i razna kulturna dešavanja. Za vikend počinje tradicionalni Festival evropskog filma Palić i gostima smo sugerisali da ostanu još koji dan i uživaju na Paliću i sadržaju koji im se pruža – kazao je Simović.

Danas ste ovde sa nama, dodao je, kao takmičari i studenti, a naša iskrena želja je da budemo dobri domaćini i da se za nekoliko godina vratite na Palić, kao  turisti.

– Došli ste u naš grad sa željom da ostvarite što bolje rezultate, a naša želja je da vam obezbedimo što bolje uslove. Na nama je da  budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sledeće godine budemo ponovo domaćini jednog univerzitetskog takmičenja – istakao je Simović.

Ceremonija dodela medalja i zatvaranja Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću obaviće se kod Velike terase poslednjeg dana, 16. jula 2017. godine, od 16.30 do 18.30 časova.

11224_2.jpg