Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 24. Festival evropskog filma Palić

15.07.2017.

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu i projekcijom filma „Na duši i telu“, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, večeras je počeo 24. Festival evropskog filma Palić.

11227_1.jpg

Brojnu filmsku publiku na nedavno obnovljenoj Letnjoj pozornici na Paliću najpre je, u ime gradonačelnika Bogdana Labana i u svoje lično ime, pozdravila zamenik gradonačelnika Timea Horvat, podsećajući na značaj koji ovaj festival ima za grad Suboticu.

– Za nas Subotičane Festival evropskog filma Palić posebno je značajan, ne samo zbog činjenice da je utemeljio evropske kulturne vrednosti nego i zbog toga što su filmski susreti mesto gde smo odrastali, družili se i učili pravim umetničkim vrednostima. S obzirom na to da je glavni takmičarski program posvećen ostvarenjima koja se bave sudbinom evropskog čoveka ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti, Subotica simbolično odslikava baš taj prostor, baš tu dimenziju – lepotu i važnost različitosti – rekla je Timea Horvat.

Festival evropskog filma Palić, dodala je, nije samo film. To je, kako je navela, i muzika, to je i turizam, to je i međuregionalna saradnja.

11227_4.jpg

– Filmski festival na Paliću za nas Subotičane mnogo je više od filma. I mnogo više od umetnosti. On je jedan od simbola našeg grada – kazala je Timea Horvat.

Našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu nagradu za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji uručila je Mira Banjac, počasna predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić.

– Slavko, godine si mi dozvolile da budem saputnik tvog glumačkog odrastanja sve do samog vrha. Palićki festival mi je učinio zadovoljstvo i čast da ti predam ovu veliku nagradu. Tvoj umetnički put je otvoren, pa putuj i budi srećan, jer si to zaslužio – istakla je Mira Banjac.

Zahvaljujući se Miri Banjac, velikoj glumici i divnom čoveku, Štimac je priznao da je mislio da neće biti uzbuđen, ali da ipak ima malu tremu.

11227_3.jpg

– Velika mi je čast da dobijem nagradu koja nosi ime jednog od pionira svetske kinematografije, a vi Subotičani ste imali čast da bude vaš sugrađanin. Osim ove, ukazana mi je još jedna čast – da proglasim Festival evropskog filma otvorenim. Uživajte narednih dana u ovom prazniku filma – poručio je Slavko Štimac.

Pored Štimca, nagradu „Aleksandar Lifka“ dobio je i engleski reditelj Kristof Hempton, kome će priznanje biti dodeljeno u petak, na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji, 24. Festival evropskog filma Palić, u okviru koga će do 15. jula biti prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija, traje do 21. jula.

11227_5.jpg