Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bunjevci svečano obeležili „Dan Dužijance”

15.08.2017.

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

11271_1.jpg

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga obeležava kao nacionalni praznik.

– Ove godine prvi put je misa zahvalnica održana u Franjevačkoj crkvi. U tome ima velike simbolike, jer su nas Franjevci doveli na ove prostore. Nadam se da će to postati lepa tradicija – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Čestitajući Bunjevcima u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u svoje ime nacionalni praznik „Dan Dužijance“, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford podsetio je da je Dužijanca – velika svetkovina na kraju žetve – jedan je od najstarijih običaja, da ima dug put razvoja i da je u nacionalno biće Bunjevaca ušao tako duboko da ima i crkveno, odnosno liturgijsko obeležje.

11271_2.jpg

– Koliko je Dužijanca značajna za bunjevačku zajednicu govori i to da je Bunjevački nacionalni savet upravo ovaj običaj, koji u sebi nosi svečarski i duhovni karakter, proglasio za svoj nacionalni praznik, slaveći tako u jednom danu – plodnost žitnih polja, novu rodnu godinu i starinski običaj koji ih okuplja i veseli – istakao je, između ostalog, Tivadar Bunford, i dodao da će Grad Subotica i ubuduće podržavati očuvanje i razvoj identiteta bunjevačke nacionalne manjine, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive u našem gradu.

Prisutnima u Velikoj većnici obratio se i potpredsednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, a praznik su svojim prisustvom uveličali i predstavnici pokrajinskih sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Obeležavanje „Dana Dužijance” počelo je danas, svečanom povorkom koja je krenula ispred „Bunjevačke matice” da bi, posle šetnje subotičkim korzoom, stigla do Trga slobode, gde je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, kako nalaže tradicija, položila venac ispred biste Blaška Rajića koji je svojim delovanjem kao sveštenik, književnik, rodoljub i patriota, ostavio dubok trag u životu Bunjevaca.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obeležava se na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.

 11271_3.jpg