Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Susret ministara odbrane Srbije i Mađarske

19.08.2017.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane  Mađarske Ištvanom Šimičkim u Gradskoj kući, u Subotici. Ministri su razgovarala o saradnji u oblasti odbrane, migrantskoj krizi i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

11282_1.jpg

Ministar Vulin je, obraćajući se medijima posle sastanka, zahvalio ministru Šimičku na srdačnom i iskrenom odnosu koji Vlada Mađarske ima prema Republici Srbiji. Odnosi naših naroda dugo u istoriji nisu bili na ovako visokom nivou, podsetio je Vulin, i dodao da su čak i lični odnosi predsednika Republike Srbije i predsednika Vlade Mađarske, gospodina Vučića i gospodina Orbana, nešto što značajno doprinosi odnosima i naših vlada i naših naroda.

– Naše  vojske imaju izuzetnu saradnju, a posebno i naše obaveštajne službe kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija, kao i borba  protiv terorizma. Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na svoje susede. A borba protiv terorizma je jedan od naših bezbednosnih prioriteta. I za nas je svejedno kome to teroristi prete - da li je to Srbija ili bilo koja druga zemlja. Za nas su oni podjednako neprijatelji – naglasio je Vulin.

On je najavio da će u septembru Vojska Srbije i Vojska Mađarske imati dve zajedničke vežbe na našoj teritoriji, i zahvalio se Vladi Mađarske na tome što su njeni vojnici i dalje prisutni u velikom broju u sastavu KFOR-ovog kontingenta na Kosovu i Metohiji.

– Za nas je smanjivanje KFOR-a na Kosovu i Metohiji neprihvatljivo, kao i ukidanje misije i zahvalni smo što Mađarska ima 373 vojnika u sastavu ovog kontigenta. Takođe, nadamo se da će Vlada Mađarske podržati naš stav da Kosmetu nema mesta ni u UNESCO-u, a ni u Interpolu. Zahvaljujem se takođe Vladi Mađarske kada su u pitanju mirovne misije gde zajedno nastupamo i gde ćemo nastaviti da sarađujemo – rekao je Vulin.

11282_2.jpg

Podvukao je da smo ponosni na mađarsku manjinu u Srbiji, na to kako se razvija, koliko vole svoju zemlju, koliko vole Mađarsku.

– Mi smo ponosni što možemo da kažemo da na najvišem mogućem nivou vodimo računa o njihovim pravima i što su zaista pravi most između Srbije i Mađarske. Baš kao što sam siguran da i moj kolega tako misli o srpskoj manjini u Mađarskoj – kazao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Republike Mađarske Ištvan Šimičko je, govoreći o održanom sastanku, kazao da su se u razgovoru dotakli više važnih pitanja i da su se složili da moraju što više da sarađuju kako bi obezbedili bezbednost svojim građanima.

– Razgovarali smo o istoriji i o budućnosti. I mi smo se složili da je naša zajednička budućnost samo u obostranoj saradnji. I srpska i mađarska vlada su apsolutno privržene tim ciljevima, a mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su apsolutno zajednički imenitelj koji jačaju saradnju naše dve zemlje – istakao je Ištvan Šimičko.

Posle zvaničnog sastanka ministri su jedna drugom darovali prigodne poklone.