Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena deonica „Ipsilon“ kraka od Somborskog do Bačkotopolskog puta

22.08.2017.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pustili su danas u saobraćaj deonicu „Ipsilon“ kraka kod Subotice, od Somborskog do Bačkotopolskog puta. Dužina izgrađene deonice je oko pet kilometara, širina kolovoza je 10,20 metara, a ukupna vrednost radova oko 224,3 miliona dinara, sa PDV-om. Izvođač radova je konzorcijum „Vojput“ a.d. iz Subotice.

11286_1.jpg

Tom prilikom ministarka Mihajlović je izjavila da je cilj Vlade Srbije završetak celog „Ipsilon“ kraka u 2019. godini.

– Završili smo 6,5 kilometara puta za 10 meseci, za razliku od naših prethodnika koji su na ovoj deonici radili više od 20 godina. Cilj Vlade je da u 2019. godini imamo izgrađen ceo ’Ipsilon’ krak, odnosno obilaznicu oko Subotice koja će povezati granične prelaze Horgoš i Kelebiju i doprineti da se teški teretni kamioni koji svakodnevno prolaze kroz centar Subotice preusmere na novu saobraćajnicu – navela je Zorana Mihajlović.

Nadam se da ništa što se bude radilo u infrastrukturi neće biti nedosanjani san, već da ćemo ono što planiramo da i realizujemo, istakla je ministarka Mihajlović, i podvukla da su Srbiji potrebni putevi.

– Ne postoji nijedan grad koji ne vapi da ima određene obilaznice, jer se privreda polako budi i moramo biti spremni za nove investitore. Radovi na izgradnji ’Ipsilon kraka’, planirani za iduću godinu, biće nastavljeni već krajem ove godine i nadam se da će sve biti spremno da početkom septembra krenemo u javni poziv i nastavimo da radimo novih pet kilometara ove saobraćajnice – rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Ištvan Pastor je ocenio da je ovaj projekat od životnog značaja za Suboticu, kako sa privrednog aspekta, tako i iz ugla izgradnje grada u kojem se može bolje živeti.

– Merilo ozbiljnosti politike jeste da se dogovoreno i ispunjava. Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ova deonica završena i pre dogovorenog roka, te da se stvaraju mogućnosti da se ono što je bilo planirano za sledeću godinu započne već u ovoj godini – kazao je, između ostalog, Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Laban je podsetio da su, posle višegodišnjeg zastoja, početkom novembra 2016. godine nastavljeni radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka koji, pre svega, treba da izmesti teški teretni saobraćaj iz centra grada i poveže severni deo auto-puta na Koridoru 10 sa Graničnim prelazom „Kelebija”.

11286_2.jpg

Naglasio je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prepoznali saobraćajni, infrastrukturni i ekonomski značaj ove poveznice kako za grad Suboticu, tako i za Republiku Srbiju, i rešili da se u narednih nekoliko godina taj projekat – započet pre skoro 27 godina – konačno i realizuje.

– Nakon otvaranja za saobraćaj prve deonice ’Ipsilon’ kraka, od petlje „Subotica-jug“ do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, 23. marta ove godine, rekao sam da je aktuelnom rukovodstvu grada Subotice jedan od prioriteta i uređenje gradskih saobraćajnica, prvenstveno Tolminske ulice, odnosno deonice od NIS Petrol benzinske pumpe na Beogradskom putu do Bikovačkog puta. Na naše veliko zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo svih građana, radovi na rekonstrukciji te saobraćajnice su, praktično, već završeni – rekao je gradonačelnik Laban, i dodao da je izvesno da će sve što je aktuelno rukovodstvo grada Subotice obećalo građanima na početku mandata biti realizovano i da će subotička lokalna samouprava i ubuduće činiti sve da život svih građana Subotice bude bolji i kvalitetniji.

Izgradnja leve trake auto-puta E75, deonica: Granični prelaz „Kelebija“ – petlja  „Subotica jug“, od kružne raskrsnice sa Somborskim putem do kružne raskrsnice na Bačkotopolskom putu, započeta je 5. maja, a završena 31. jula 2017. godine, dva meseca pre ugovorenog roka.

 11286_3.jpg