Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Na Letnjoj pozornici na Paliću zatvoren 16. „Interetno” festival

26.08.2017.

Svečanim defileom plesnih grupa iz Mađarske, Hondurasa, Letonije, Čilea, Paragvaja, Meksika i Srbije, završnom ceremonijom i višeminutnim vatrometom večeras je – prvi put na Letnjoj pozornici na Paliću – spuštena zavesa na 16. „Interetno” festival koji se u našem gradu održavao od 22. do 26. avgusta.

 11297_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, podsetila je na bogat program Festivala u kome su uživali posetioci tokom prethodna četiri dana.

– Pored kulturnog programa na trgu u centru grada, u letnjoj senci Gradske kuće bio je smešten Etnopolis sa gastro selom, ulicom vina, radionicom za decu ’Zlatna kapija’, klubom za bebe i mame, izložbenim sajmom. Građanima Subotice, gostima iz zemlje i inostranstva predstavili su se majstori starih zanata sa narodnim stvaralaštvom i rukotvorinama, kojima se čuva i neguje tradicija i kultura ovog podneblja – rekla je Miroslava Babić.

Plesne panorame muzike, folklora, raskošnih tradicionalnih nošnji Latinske Amerike i Evrope, navela je, predstavile su se u Mađarskom kulturnom centru „Nepker”, u okviru plesnog kluba Kuća plesa svih naroda, dok je deo festivalske atmosfere predstavljen i u Kiškunhalašu, Senti, Srbobranu i Kanjiži.

11297_2.jpg

– Subotica je ove nedelje bila mesto susretanja modernog i tradicionalnog, prožimanja različitih kultura i običaja, jezika, grad u kome se bogatstvo različitosti čuva i neguje, centar kultura sveta, druženja mladih ljudi iz celog sveta – istakla je Miroslava Babić, i dodala da se nada da su razglednice iz Subotice ispisale priču o gradu zajedništva, tolerancije, multikulturalnosti, riznice kulturne baštine, gostoljubivosti i vedrih i ljubaznih ljudi.

Prisutnima se obratio i direktor MKC „Nepker”, Bela Bodrogi.