Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položen kamen temeljac za proizvodni pogon kompanije „Kaminada“

07.09.2017.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i vlasnik italijanske kompanije „Kaminada“ Aldo Kaminada položili su danas, u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici, kamen temeljac za izgradnju nove fabrike. Nakon polaganja kamena temeljca, Igor Mirović i Bogdan Laban obišli su „Veliku terasu“ na Paliću, gde započinju radovi na rekonstrukciji ovog objekta značajnog za razvoj turizma celog kraja.

 11343_1.jpg

Aldo Kaminada je izjavio da je pogon „Kaminade“ prva međunarodna fabrika krovne grupe „Tink plastik“ koja se gradi van Italije i da, zahvaljujući svim institucijama srpske super-sposobne države, za svega šest meseci od kupovine zemljišta počinje izgradnja ovog pogona visoke tehnologije za termoplastičnu izradu kalupa putem injekcijskog ubrizgavanja.

Ovo je prva faza investicije i podrazumeva izgradnju hale od 3.000 kvadratnih metara, kazao je Kaminada, i dodao da će u narednih pet godina investicija dostići vrednost od pet miliona evra i zaposliti od 50 do 70 radnika.

Mirović je rekao da je pre godinu dana u pokrajini bilo nešto manje od 19 odsto  nezaposlenih, a da ih je danas manje od 13 procenata i da dobar odnos sa stranim investitorima predstavlja primer koji potvrđuje sliku nove Vojvodine.

Naveo je da rast prihoda od poreza na zarade i od poreza na dobit kompanija omogućava investiranje u nove industrijske zone, komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, zdravstveni sistem, čime se unapređuju i sve druge oblasti rada i života, pa će Vojvodina, polako ali sigurno, ponovo prednjačiti.

Prema njegovim rečima, Razvojna agencija Vojvodine naredne nedelje će pokrenuti prvi javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, kao i da očekuje da će sve kompanije, domaće i strane, dobiti dodatni impuls za razvoj preduzetništva.

– Konačni cilj je ne samo povećavanje broja zaposlenih već i rast zarada u privatnom sektoru, koji će uvek biti veći nego što je rast zarada u javnom sektoru. To će uticati na ukupno ozdravljenje ekonomije. Posao koji je Vlada uspešno provodila minulih godina, sada polako daje rezultate i oni su vidljivi u tkivu naše ekonomije, posebno u Vojvodini – naglasio je Igor Mirović.

11343_2.jpg 

Gradonačelnik Laban je podsetio da je pre šest meseci zaključen Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta površine 1,8 hektara, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, između Grada Subotice i firme „4 Cam“ – ogranak Novi Sad, čiji je zakonski zastupnik Aldo Kaminada, vlasnik kompanije „Kaminada“ i da je ugovor potpisan na osnovu rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Subotice po sprovedenom postupku javnog nadmetanja (licitacije).

-U Privrednoj zoni 'Mali Bajmok' smo, praktično, popunili sve kapacitete tako da nam predstoji proširenje ove zone. Takođe,  uz pomoć Vlade Republike Srbije tokom ovog meseca ćemo završiti Carinski terminal, tako da će to biti jedna moderna industrijska zona, 'grad u malom', koji ćemo obogaćivati i drugim sadržajima u skladu sa potrebama investitora – istakao je Bogdan Laban.

Nakon obilaska „Velike terase“ na Palićkom jezeru, Igor Mirović je izjavio da je to jedna od četiri glavne destinacije u Vojvodini gde će Pokrajinska vlada realizovati projekte koji doprinose povećanju njihove turističke atraktivnosti.

Gradonačelnik Laban je rekao da je za klimatizaciju prostorija koje su sad u upotrebi i adaptaciju desnog dela „Velike terase“, kao i za uređenje i urbano opremanje Velikog parka na Paliću iz pokrajinskog budžeta Gradu Subotici, putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine,  dodeljeno oko 78 miliona dinara.

– Da bismo privukli investitore, moramo da imamo dovoljan broj sadržaja na Paliću. U toku su pripreme za sledeću godinu i siguran sam da ćemo uz pomoć Republike i Pokrajinske vlade i naredne godine imati čime da se pohvalimo – rekao je Bogdan Laban.

 „Velika terasa“, objekat izgrađen u stilu secesije početkom 20. veka, i „Veliki park“, jedini pejzažni park u Srbiji, predstavljaju jedinstvenu ambijentalnu celinu.

Polaganju kamena temeljca nove fabrike i obilasku radova na Paliću prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

 11343_3.jpg