Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Neraskidiva je veza Vojvodine i Kosova

22.09.2017.

Na poziv predsednika Opštine Gračanica Vladete Kostića, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima boravio je na Kosovu i Metohiji. Tokom dvodnevne posete delegacije Grada južnoj srpskoj pokrajini, uspostavljena je međuinstitucionalna saradnja Domova za decu ometenu u razvoju, a predstavnici Doma kulture Gračanica i Fondacije „Danilo Kiš“ razgovarali su o novim zajedničkim projektima u oblasti kulture i stvaralaštva.

11371_1.jpg 

Na praznik rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 21. septembra, Opština Gračanica proslavila je svoju slavu. U manastiru Gračanica  liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, a pored predstavnika Grada Subotice liturgiji su prisustvovale i delegacije Novog Sada i Republike Srpske.

U svojoj besedi arhimandrit Ilarion istakao je značaj dolaska delegacija iz Vojvodine na Kosovo i Metohiju jer je, kako je rekao, to zapravo povratak korenima i način da se na jednom mestu svi saberemo i tako sjedinjeni činimo sve za očuvanje srpskog identiteta.

– Najlepši stihovi o Kosovu i Metohiji nastali su upravo u Vojvodini – reči su oca Ilariona. – Između  Kosova i Vojvodine neraskidiva je veza jer je veliki broj ljudi sa ovih prostora usled nemilih događaja i pogroma koji se dogodio na Kosovu naselio delove severa Srbije.

Nakon liturgije, sveštenstvo, meštani i gosti krenuli su u Litiju ulicama Gračanice.

Na svečanoj akademiji upriličenoj te večeri u Domu kulture Gračanica, gradonačelnik Laban istakao je značaj saradnje Subotice i Gračanice na svim poljima.

– Subotica i Gračanica sarađuju nekoliko godina unazad. Povezala nas je kultura, jer ona uvek bude karika koja prva spoji. U ovih nekoliko godina uvek smo , kako su se susreti bližili kraju, tražili razloge za nova viđenja, trudeći se da naša saradnja bude svaki put sve bolja, kvalitetnija i sadržajnija – rekao je Laban. – Mi ne želimo da stanemo. Želimo da napravimo čvrst lanac kao neraskidivu vezu koja će učvrstiti sever i jug Srbije, Vojvodinu i Kosovo. Nije nam dovoljna jedna karika, potreban je niz, koji podrazumeva veze između ljudi, ustanove koje sarađuju, decu koja odlaze jedni kod drugih, ideje koje se razmenjuju...i kada sve to budemo postigli,  tada smo uspeli i tada naša borba neće biti uzaludna.

Bogdan Laban zahvalio se u svom obraćanju  predsedniku Opštine Vladeti Kostiću i domaćinima na  pozivu da delagacija grada Subotice poseti Kosovo, i rekao da tek kada kroči na ovu svetu zemlju, čovek shvati da je ovo mesto gde se sudaraju i prepliću emocije, ponos, vera, nada...a ta spoznaja ne može čoveka da ostavi ravnodušnim.

– Da bi doživeli Kosovo i Metohiju, morate doći i upoznati ove  ljude, videti naše manastire, hramove, videti škole, obdaništa, sportske terene... i spoznati da je ovo mesto, toliko sveto, za svakoga od nas okrepljujuće. Kada gledamo vas i vašu neprestanu borbu na svim poljima, uviđamo da nijedna prepreka nije velika ako imaš vere i snage da je preskočiš – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na kraju svog obraćanja pred prepunom salom Doma kulture, Bogdan Laban se zahvalio domaćinima  na tome što nam iz godine u godinu, za  Dan grada Subotice svojim programom na najlepši način predstave Kosovo i Metohiju.

Tokom posete, predstavnici Grada Subotice posetili su manastir  Visoki Dečani – zadužbinu Svetog kralja Stefana Dečanskog. Ovo zdanje srednjevekovno je svedočanstvo srpske civilizacije koje uspešno odoleva vremenu. Originalne freske sačuvane  kroz vekove, preživele su požare, nasilne pokušaje uništenja i druge nedaće koje su se događale na obodima zidina koje okružuju i štite i danas arhitektonski sklop sastavljen od manastira, konaka i prostorija za monahe.

11371_4.jpg