Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 24. Međunarodni festival pozorišta za decu

24.09.2017.

Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta večeras je otvoren 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici - jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu. U okviru ceremonije otvaranja, nagradu za životno delo „Mali princ“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, direktor i selektor Festivala Slobodan Marković uručio je ruskom istoričaru i teoretičaru pozorišta Borisu Goldovskom, i Ljubici Beljanski-Ristić, našem cenjenom dramskom pedegogu i vizionaru u oblasti dečje edukacije, koja je i zvanično otvorila Festival.

11376_1.jpg

Ljubica Beljanski-Ristić je, otvarajući Festival, rekla da je „Malog princa“ prvi put srela pre više od 50 godina, da ih je upoznala čuvena „gospođa Prosveta“ u nevelikoj ali do plafona ispunjenoj policama i knjigama knjižarnici koja se posebno isticala svojom očuvanom posebnošću i privlačnošću, na jednom od najlepših mesta u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

– Danas ću ponovo sresti 'Malog princa'. Bila sam iznenađena kada mi je stigao taj poziv od 'gospodina Festivala'. Uglednog i širom sveta poznatog gospodina u najlepšim godinama – dvadeset četiri, gospodina koji sa mnogo stvaralačke radosti i umeća, ali i istrajnosti da svake godine povede hiljade dece u najlepše svetove igre i umetnosti pozorišta. Svetove čudesnih priča i junaka, te divne, drugačije svetove gde možemo da tražimo i vidimo srcem – kazala je Ljubica Beljanski-Ristić.  

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, u pozdravnoj reči, istakao da su pred nama značajan Festival oslonjen na tradiciju i posvećen deci – jer mališanima nudi sjajne dečje predstave, vaspitava ih, uči i podstiče njihovo stvaralaštvo – i dani kada će naš grad po dvadeset i četvrti put biti u znaku mladosti i postati prestonica svetskog lutkarstva i pozorišta za decu.

– Nadam se da će se učesnici ove ugledne međunarodne manifestacije tokom festivalskih dana upoznati sa specifičnostima multietničke Subotice, grada koji je ne samo u našoj zemlji i regionu, već i širom Evrope i sveta, prepoznatljiv po gostoprimstvu, druželjubivosti, opredeljenju za zajedništvo, toleranciji i negovanju bogatstva različitosti – naglasio je gradonačelnik Laban. – U uverenju da će se u našoj sredini osećati prijatno, da će posle  završetka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u zemlje iz kojih dolaze sa sobom poneti pozitivne poruke, u ime subotičke lokalne samouprave, u svoje ime i u ime svih građana Subotice dragim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Hadži Zoran Lazin, u svom obraćanju prisutnima ocenio je da je Festival vrednostima prevazišao okvire Subotice i naše zemlje. On je izrazio nadu da će i naredni, 25. Međunarodni festival pozorišta za decu biti podržan od strane subotičke lokalne samouprave, Pokrajinske Vlade i Vlade Srbije da, kako je naveo, Festival što više odjekne ne samo u našoj državi Srbiji, nego i šire.

Kad u tvoj dom svrati putnik namernik imaš razloga za radost, ali kad u dom, kao što je večeras ovaj hram Talije, na daskama koje život znače, dođu prijatelji iz dalekih zemalja onda je radost dvostruka, podvukao je, obraćajući se prisutnima, Slobodan Marković, i dodao da je prisustvo i podrška predstavnika iz više od 30 zemalja sveta u raznim festivalskim programima i sadržajima najveća vrednost Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupila je petnaestogodišnja Anastasija Stokin iz Subotice, članica Dečijeg crkvenog hora „Sveti Roman Melod", koja je otpevala festivalsku himnu „Pustite decu nek rastu“. Svojim nastupom program su obogatili talentovani citraši, članovi Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Erne Lanji“ iz Subotice.

U nastavku večeri prikazana je predstava „More mašte“ Pozorišta lutaka iz Niša, koja se nalazi u takmičarskom programu. Festival će trajati do 29. septembra.

11376_2.jpg