Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Obeležen Međunarodni dan starih

29.09.2017.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo, Ilija Đukanović otvorio je manifestaciju povodom Međunarodnog dana starih koji se obeležav 1. oktobra. Na centralnom gradskom trgu okupile su se sve zdravstvene i socijalne ustanove iz Subotice, kao i organizacije i udruženja koja se brinu o najstarijim sugrađanima.

11386_1.jpg

Đukanović je, tim povodom, izjavio da je Odlukom o budžetu Grada Subotice za 2017.godinu izdvojeno 37,8 miliona dinara za Gerontološki centar Subotica, za realizaciju usluga pomoći u kući za oko 800 korisnika.

– Kroz projektno finansiranje organizacija i udruženja za ’Karitas’ i Kolo srpskih sestara izdvojeno je 3,7 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona dinara za ’Кaritas’ i 853.000 dinara za Kolo srpskih sestara. Izdvojio bih još jedno aktivno udruženje, a to je Gradsko udruženje penzionera kojem je ove godine  dodeljeno  230.000 dinara putem konkursa za društveno humanitarni rad, dok im je putem Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje programa u kulturi dodeljeno 140.000,00 dinara. Ono što nam sledi jeste izrada Plana javnog zdravlja, izrada zdravstvenog profila našeg grada, kao uvod u izradu Plana javnog zdravlja, gde će biti uključen Savet za zdravlje grada i različite radne grupe na izradi ovog značajnog dokumenta – kaže Ilija Đukanović.

Procenjuje se da u Subotici ima više od 24.000 starijih ljudi, što znači da su stariji od 65 godina.

Direktor „Karitasa“, Gabor Ric, rekao je da ova organizacija u Subotici ima 105 korisnika i službe u Senti i Kanjiži.

Slogan ovogodišnje kampanje: „Korak u budućnost: prepoznavanje talenata, doprinosa i učešća starijih u društvu“ izabran je sa ciljem da se promoviše doprinos i učešće starijih osoba u porodici, lokalnoj zajednici i društvu.