Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Održana Noć istraživača

30.09.2017.

Više od 15.000 posetilaca prisustvovalo je manifestaciji Noć istraživača koja je juče održana u 11 gradova Srbije pod sloganom „Znanje na prvi ogled“, saopštili su danas organizatori. Domaćini manifestacije bili su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica, Inđija, Zrenjanin, Šabac i Subotica. U našem gradu Noć istraživača održana je u atrijumu hotela „Galerija“, gde se, izvodeći brojne oglede, predstavilo više od 130 istraživača.

11387_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, koja je otvorila manifestaciju, izjavila je da joj je drago što se veliki broj škola odazvao, kao i da je cilj ove manifestacije da se što više mališana motiviše i zainteresuje za nauku.

– Deci je ovo zanimljivo, puna su entuzijazma, i nekoliko njih sam već pitala da li to znači da će u budućnosti studirati hemiju, a oni su rekli da su velike mogućnosti za to. Ovo je odlična prilika da se njima hemija i ostale istraživačke oblasti približe na jedan zanimljiv način, da uvide da to nisu samo knjiga i učenje napamet, već kako se izvode eksperimenti, što njima najviše privlači pažnju – istakla je Nataša Aleksić.

Lokalni koordinator manifestacije u Subotici, Zlatko Čović, rekao je da je Noć istraživača događaj koji je podjednako značajan za naučnu zajednicu i širu javnost.

– Drago mi je što se večeras okupilo toliko ljudi. Ovo je sedma manifestacija u Subotici, a njen značaj ogleda се upravo u tome da nauku i naučnu zajednicu približimo široj javnosti, odnosno što većem broju običnih ljudi i da im pokažemo da nauka nije bauk i da njome treba svakodnevno da se bavimo – kazao je Čović.

Noć istraživača održana je 12. put u Evropi, u 340 gradova i 26 država, a učestvovalo je milion građana i 18.000 istraživača.