Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

10.10.2017.

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obeležena sedamdeset treća godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delegacija predvođena ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

11400_1.jpg 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je, na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, rekao da poštujući svoju prošlost gradimo i našu budućnost i da zato sa posebnom pažnjom u našem gradu negujemo harmonične međunacionalne odnose i ravnopravnost svih građana različitih nacionalnih pripadnosti.

11400_2.jpg 

– Napomenimo da je mir najveći blagoslov i dragocena potreba čovečanstva. Mir u srcu, u porodici, na radnom mestu i svakom segmentu života neprocenjiva je osnova kako za individualni napredak tako i za napredak i razvoj svesti multinacionalne zajednice o potrebi suživota u duhu tolerancije i međusobnog razumevanja – istakao je Bunford.

Uz podsećanje da su pripadnici prvog Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uz pomoć vojnika Crvene armije, oslobodili Suboticu od fašističkog okupatora 10. oktobra 1944. godine, potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, dr Radmilo Todosijević, kazao je da se borci koji su preživeli sve strahote Drugog svetskog rata zalažu  za mir, toleranciju i zajednički život svih naroda, a da su protiv svađa, sukoba i ratova.

– Izražavamo zahvalnost i priznanje lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na doprinosu u negovanju tradicije Narodnooslobodilačke borbe, aktivnom učestvovanju u organizovanju svih naših manifestacija i obeležavanja svih značajnih datuma iz te borbe – kazao je Todosijević.

Predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a i potpredsednik republičkog odbora  SUBNOR-a Svetomir Atanacković podsetio je na burnu jesen 1944. godine kada su združene snage jedinica Crvene armije i jedinica partizanskih boraca krenule u odsudnu borbu protiv nacifašista i oslobođenje zemlje od te pošasti.

– Moramo da se setimo svih onih koje su živote dali za oslobođenje naše zemlje i slobodu. Ne smemo da zaboravimo – to je zavet svakog ratnika, svakog partizana koji je preživeo – nijednog druga i drugaricu koji su dali živote da bi mi danas živeli slobodno – podvukao je Atanacković.

11400_3.jpg 

Aleksandar Čepurin se prisutnima u Velikoj većnici obratio nakon što mu je gradonačelnik Bogdan Laban uručio svečanu diplomu. Uz ocenu da odnosi između Ruske Federacije i Republike Srbije nikad nisu bili bolji, ambasador Čepurin je izjavio da svuda oseća međusobnu povezanost srpskog i ruskog naroda.

- Zahvalni smo na pažnji koju ne samo vlast već i građani Subotice pokazuje prema sećanju na naše pretke koji su se borili za slobodu. Mi smo zainteresovani da Srbija bude jaka, silna, nezavisna, suverena… To je osnova naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo da izmišljamo. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije u suštini zajednički problemi. Mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša saradnja može da bude korisna za razvoj zemlje i regiona – rekao je  Aleksandar Čepurin.

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Laban je, između ostalog, istakao da je – poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome – naša  zajednička obaveza da obeležavanjem 10. oktobra čuvamo uspomenu na značaj pobede nad nacizmom i fašizmom.

11400_4.jpg 

– Večno sećanje i duboko i iskreno poštovanje najmanje je što smo dužni žrtvama koje su u temelje naše slobode ugradili svoje živote, ali i prema generacijama koje dolaze i kojima moramo da ostavimo slobodnu, razvijenu, stabilnu i prosperitetnu Srbiju – naglasio je Bogdan Laban.

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratili su se i Radmilo Todosijević i ambasador Aleksandar Čepurin.

Venci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Bogdan Laban.

11400_5.jpg 

Svečana sednica Skupštine grada počela je himnom „Bože pravde“, koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod“, a potom je minutom ćutanja odata počast žrtvama fašističkog terora u drugom Svetskom ratu.