Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2017.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, održana je komemoracija nevino stradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Vence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime Grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, a u ime Skupštine AP Vojvodine predsednik Ištvan Pastor. Vence na spomenik položili su i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter i generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić, predstavnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, konzul Mihael Tomšić, predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, nemačke i bunjevačke manjine, kao i predstavnici nekoliko političkih partija i udruženja.

11439_1.jpg

Obraćajući se prisutnima posle ekumenske liturgije, koju su zajedno služili sveštenici Rimokatoličke, Evangelističke i Reformatorske crkve i predstavnik Jevrejske opštine Subotica, Tivadar Bunford je rekao da decenijama naglašavamo da cilj ovih komermoracija nije pozivanje na odgovornost, već pomirenje, a da pomirenje ne znači da treba da zaboravimo sve one strahote koje su se događale 1944. i 1945. godine.

– Ne smemo da zaboravimo da svako ime na listi žrtava znači jednu celu porodičnu tragediju. I moja je dužnost, kao predstavnika Grada Subotice, da upozorim na to da su pored porodičnih tragedija 1944. i 1945. godine i grad i okolna naselja doživeli značajan gubitak. Koliko mladih, obećavajućih života je oduzeto, koliko sposobnih i marljivih građana su izgubili grad i okolna naselja! Koliko toga bi te žrtve mogle da učine za za našu lepu Suboticu – istakao je Bunford.

Zato je naša dužnost, dodao je, da zaštitimo, negujemo i održavamo ovo spomen-obeležje i da dogradimo i produžimo zid da bismo mogli da postavimo nove spomen-table sa imenima žrtava čiji je identitet naknadno otkriven.

11439_2.jpg

– U monografiji 'Memento 70', izdatoj pre tri godine, spominju se 852 imena, ali od tada je Viktimološka komisija sakupila podatke o još 158 žrtava. To znači da bi trebalo da postavimo još šest spomen-tabli, jer to je naša dužnost. To je I naša obaveza da sačuvamo od zaborava njihova imena i žrtvu koju su podneli – naglasio je Tivadar Bunford.

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmoku, održano sećanje na nedužne žrtve streljane 2. novembra 1944. godine. Komemorativni skupovi odžani su i u Čantaviru i na Kelebiji.

Povodom 73. godišnjice pogibije nedužnih žrtava iz 1944-45. godine u utorak, 31. oktobra 2017. godine, u crkvi Svetog Jurja na Senćanskom putu održana je spomen-liturgija.