Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

17.11.2017.

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 76. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo, Etela Jerinkić. U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je položio načelnik Okruga Dragi Vučković.

11470_1.jpg

Sekretar Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Nikola Ivošević je, obraćajući se prisutnima, podsetio da je tog 18. novembra 1941. godine pogubljeno petnaestoro rodoljuba i antifašista i da svi oni nisu bili članovi Komunističke partije Jugoslavije.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava. Vence na spomenik položile su i delegacije Mesnog odbora penzionera MZ „Centar III“,  Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”, kao i učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

11470_2.jpg