Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bunjevci obeležili praznik Dan Velike narodne skupštine

24.11.2017.

Svečanom akademijom  u Velikoj većnici Gradske kuće Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je jedan od četiri nacionalna praznika - Dan Velike narodne skupštine, Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu 1918. godine.

11490_1.jpg

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ prisustvao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predstavnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dr Ivan Bošnjak, direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i verske zajednice, Milan Micić, zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, predstavnici nacionalnih saveta iz Republike Srbije, kao i predstavnici institucija koji su posebno značajni za Bunjevce.

Dragi Vučković je, obraćajući se prisutnima, rekao da će poruka 25. novembra 1918. godine, barem za njega, ovde u Subotici biti poruka o zajedništvu, o tome kako neke stvari možemo zajedno da radimo, a nikako odvojeno.

 11490_5.jpg

– Ako sam, kao čovek koji je ovde stasavao, učio i pokušavao da izgradi svoju karijeru, od nekoga naučio kako se to živi jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, to je bilo od Bunjevaca. Čestitam vam jedan od četiri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine – istakao je Vučković.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić-Ostojić,  kazala je da smatra da je 99 godina od ovog istorijskog događaja vreme kada bi se trebalo osvrnuti na sam istorijski značaj 25. novembra 1918. godine, kao i kroz značaj u 21. veku.

11490_4.jpg

– Ideja jugoslovenstva bila je ta koja nam je donela dekret 1945. godine i odluku da više nemamo pravo da se izjašnjavamo kao Bunjevci. I evo nas, u drugoj deceniji 21. veka, gde se još uvek borimo za svoja prava sa zahtevom da se dekret okarakteriše kao nedemokratski i diskriminatorni akt. Iz ovog zahteva proistekao je naučni skup ’Kultura i identitet Bunjevaca’, na kojem je svoje radove predstavilo 38 autora. Večeras promovišemo Zbornik sa ovog naučnog skupa. Zahvaljujem se autorima Zbornika koji su svoje znanje i dobru volju utkali u jednu knjigu koja ima 650 strana, koja se ne piše svaki dan i koja će biti jedan deo temelja na koji se oslanja naša zajednica – naglasila je Suzana Kujundžić-Ostojić.

Osvrnuvši se značaj Zbornika „Kultura i identitet Bunjevaca“, urednik Zbornika, dr Drago Njegovan, istakao je, između ostalog, da su objavljeni radovi autora, Srba, Bunjevaca i Mađara i da je razmotren istorijski tok života Bunjevaca i kulturološki aspekti njegove egzistencije.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je „Subotički tamburaški orkestar” i vokalna solistkinja Zorana Iđuški iz Sombora.

11490_3.jpg