Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Gerontološkom centru najavljeni planovi za narednu godinu

13.12.2017.

U Gerontološkom centru „Subotica“ danas su predstavljene trenutne aktivnosti i planovi ove ustanove za narednu godinu. Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, rekao je da je za grad Suboticu Gerontološki centar važna ustanova koja treba da bude prepoznatljiva u mreži  60 ustanova socijalne zaštite u kategoriji odraslih i starijih lica u Republici Srbiji, ali i u regionu.

11523_1.jpg

– Što se tiče saradnje Gerontološkog centra sa lokalnom samoupravom nadam se da će u budućem periodu ona da bude još bolja. Planiramo da u budžetu za 2018. godinu povećamo sredstva za socijalne usluge i pomoć nege u kući sa 37,8 miliona dinara, koliko je iznosila u ovoj godini, na više od 40 miliona dinara. Stav lokalne samouprave je da se napravi korak napred u finansiranju svih usluga socijalne zaštite na teritoriji grada – rekao je Ilija Đukanović.

Direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević, podsetio je da je za direktora imenovan protekle sedmice, rešenjem Vlada AP Vojvodine. Uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu na podršci pruženoj prilikom dolaska na ovu, kako je rekao, važnu funkciju za njega najvažnije ustanove u gradu, naveo je šta je sve u planu da se uradi u Gerontološkom centru.

– Jedan od naših prioriteta je da poboljšamo grejanje u Domu za negu, za šta imamo  podršku Ministarstva pravde u ukupnom iznosu od 3,9 miliona dinara. Sa kolegama iz Osijeka i domovima iz Apatina i Đakova započinjemo projekat koji finansira EU,  a koji će rezultirati novim gerontološkim klubom u Mesnoj zajednici 'Centar I' i Akademijom za obuku negovatelja. Ukupna vrednost ovog projekta je oko 500.000 evra. Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj opredeliće 2,3 miliona dinara za postavljanje novih solarnih kolektora u Domu penzionera, a resorno ministarstvo više od tri miliona dinara za pripremu projektne dokumenatacije – istakao je Nenad Ivanišević.

Ono što će predstavljati najveći projekat u 2018. godini, dodao je, jeste potpuna rekonstrukcija Doma na Kelebijskom putu, poznatijeg kao „Uboški dom“, star više od 200 godina.

Prema njegovim rečima, za ovu investiciju predviđeno je 32 miliona dinara i krajem naredne sedmice biće objavljeno i ko je donator.

– Namera nam je da se na principima energetske efikasnosti reši i Gerontološki klub u Bajmoku, jer je veliki potrošač energije, i da apliciramo na četiri miliona dinara prema resornom pokrajinskom sekretarijatu – rekao je Ivanišević.

On je podvukao da će na osnovu inicijative gradonačelnika Bogdana Labana, u okviru najavljenih, povećanih sredstava, biti otvoreno pet novih gerontoloških klubova u – Tavankutu, Mišićevu, Ljutovu, Starom Žedniku i na Paliću.

– Koncept klubova biće malo drugačiji. U 2018. godini planiramo i da povećamo kapacitet Gerontološkog centra,  sa 532 na 582 korisnika, jer imamo prostora i kapaciteta za to. Mi danas brinemo o 7.700 korisnika usluga pomoći i nege u kući i moja ideja je da uz ovih pet novih gerontoloških klubova u narednom periodu dođemo do 10.000 korisnika o kojima brinemo – naglasio je Nenad Ivanišević.

Gerontološki centar će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, od sledećeg ponedeljka uz usluge pomoći i nege u kući da uvede  i uslugu lekara, koja neće dodatno opterećivati cenu usluge. Pored doktora, ponovo se uvodi usluga besplatnog majstora u kući.