Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Najavljena rekonstrukcija Doma za odrasla lica na Kelebijskom putu

04.01.2018.

– Jedna od važnijih investicija ove godine biće renoviranje objekta Doma za odrasla lica na Kelebijskom putu u Subotici. Raspisivanje javne nabavke za radove planirano je u martu i ukoliko sve protekne kako treba, radovi bi trebalo da počnu u maju ove godine. Planirani rok za završetak radova je 90 radnih dana, tako da verujemo da će biti okončani do kraja ovogodišnje građevinske sezone. Kancelarija za javna ulaganja izdvojila je 22,5 miliona dinara za projekat renoviranja Doma, s ciljem da se taj objekat dovede u namenu da ispunjava sve uslove za dobijanje trajne licence – izjavio je v. d. direktora Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, na današnjoj konferenciji za medije u Gerontološkom centru.

 11580_1.jpg

Nakon rekonstrukcije, naveo je, Dom neće imati stacionarni deo, koji će biti prebačen u drugi objekat u Sarajevskoj ulici, otvoren pre nekoliko godina.

U Domu za odrasla lica na smeštaju boravi 93 stanara, psihofizički disfunkcionalnih, čije se preostale sposobnosti u prilagođenom prostoru mogu duže očuvati, ili uz adekvatnu zdravstvenu negu poboljšati, rekao je Ivanišević, i dodao da su svi stanari Doma, zbog prirode bolesti, u potpunosti zavisni od zdravstvene nege i medicinskog nadzora.

Ivanišević se zahvalio Vladi Republike Srbije što su povećane plate u socijalnoj zaštiti za 10 odsto i što su povećana i sredstva iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje skoro od osam odsto. To će, ocenio je, obezbediti da Gerontološki centa u 2018. godini potpuno nesmetano i stabilno posluje.

Sekretar Sekretаrijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović je, u ime Grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, izrazila zahvalnost Vladi Republike Srbije na značajnim sredstvima koja je putem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila za obnovu škola u 2017. godini.

– Ta sredstva podrazumevaju obnovu objekata u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva. U godini koja je iza nas izdvojena su značajna sredstva za OŠ ‘Sonja Marinković’ i Hemijsko-tehnološku školu, a sada je izdvojen novac za rekonstrukciju Doma za odrasla lica. Ono što je veoma važno za grad i možda najznačajnija investicija u oblasti zdravstva jeste da je Zaključkom Vlade Republike Srbije 22. septembra 2017. godine predviđena obnova i unapređenje objekata Opšte bolnice Subotica. Predviđena je kompletna rekonstrukciju i adaptacija brojnih ruiniranih odeljenja. Ovo je za nas jako bitno i verujemo da će se poboljšati i kvalitet rada – istakla je Jasmina Stevanović.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite I zdravstva, Ilija Đukanović, kazao je da planirana sredstva za oblast socijalne zaštite u budžetu grada za 2018. godinu  iznose 44 miliona, što je povećanje za 16 odsto u odnosu na protekle tri godine.

– Nadamo se da su ta sredstva dovoljno da se i dalje razvija usluga pomoći nege u kući. Realizuju su planovi na otvaranju novih gerontoloških klubova, kojih će ove godine biti pet. Budžet grada Subotice za 2018.godinu je u odnosu na prošlu godinu  nominalo veći za sedam odsto.  Od ukupnog budžeta grada za socijalnu zaštitu izdvojeno je oko pet odsto, što nas svrstava u gradove sa visokim nivoom izdvajanja u oblasti socijalne zaštite – podvukao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, planirana sredstva za novčana davanja za najugroženije građane, koja se dodeljuju preko Centra za socijalni rad, u odnosu na prošlu godinu veća su za 5,8 odsto, dok je iznos jednokratne pomoći uvećan za 14 odsto.

– Iz budžeta više se izdvaja i za uslugu Dnevni boravak za decu i odrasla lica pri ‘Kolevci’, i to za četiri odsto. Povećan je iznos i za Crveni krst, za Narodnu kuhinju, gde je opredeljen 31 milion i 260 hiljada dinara, a trudićemo se da se poveća i broj korisnika. Trenutno obezbeđujemo 1.100 obroka, a potrebe su mnogo veće – naglasio je Đukanović.