Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Nove angio-sale unapredile kvalitet zdravstvene zaštite

17.01.2018.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar, obišli su danas angio-salu u subotičkoj Opštoj bolnici, jednu od tri angio-sale u regionalnim bolnicama u Vojvodini za čije je opremanje i edukaciju medicinskog osoblja Pokrajinska vlada obezbedila 190 miliona dinara. Pored Subotice, angio-sale su nabavljene i za Opštu bolnicu Dr „Radivoj Simonović", u Somboru, i Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“, u Zrenjaninu.

11590_1.jpg

Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine u proteklih godinu i po dana, izjavio je, tim povodom, Igor Mirović.  

– Uspeli smo ono što niko pre nas nije, a to je da obezbedimo standard koji podrazumeva da imamo jednu angio-salu na 300.000 stanovnika koja je namenjena pacijentima sa kardiovaskularnim oboljenjima – rekao je Mirović, i dodao da se u angio-salama u sve tri bolnice izvode kateterizacije na srcu i druge medicinske intervencije kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

On je podsetio da su u toku i radovi na rekonstrukciji bolnice u Pančevu, u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, radovi u Kliničkom centru Vojvodine, kao i završetak radova na novoj zgradi Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu.

– Za kratko vreme uspeli smo da napravimo veliki i značajan rez u zdravstvenom sistemu Vojvodine. Uložili smo više od 1,8 milijardi dinara kako bismo obezbedili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i savremeniju dijagnostiku – kazao je Igor Mirović.

Slobodan Puškar je naveo da je od 15. septembra, kada je angio-sala u Opštoj bolnici puštena u probni rad, već urađeno 70 dijagnostičkih kateterizacija, lečeno nekoliko akutnih infarkta i ugrađeno 10 stentova, kao i da su svi pacijenti dobro.

Uz isticanje da pacijenti koji dođu tokom prvih sat ili dva, sa ugradnjom stenta imaju mnogu manju smrtnost, mnogo kraću hospitalizaciju, mnogo brži oporavak, manju invalidnost i očuvanje radne sposobnosti, Puškar je kazao da će veći broj angio-sala omogućiti veći broj dijagnostičkih koronarografija kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi i tretirala na lakši i efikasniji način.

– Tokom prošle godine imali smo dva velika dva zadatka: da se odabere adekvatan prostor za smeštaj angio-sale poslednje generacije i da se završi obuka lekara i tehničara, odnosno celog tima koji će raditi u angio-sali. U sali se izvode veoma komplikovane i složene intervencije, pacijenti su često životno, vitalno ugroženi i samo dobro edukovan, utreniran i uigran tim može da izvede proceduru kako treba i da ne bude komplikacija – podvukao je Puškar.

Gradonačelnik Laban je rekao da će otvaranje angio-sale unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite građana Subotice i ovog regiona i da je to veoma značajno ne samo za Suboticu nego i za Severnobački okrug.

– Rad angio-sale u punom kapacitetu doprineće da se pacijenti iz naše regije skoro u potpunosti zbrinu u subotičkoj Opštoj bolnici. Zato ova investicija ima nemerljiv značaj ne samo za pacijente koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, nego i za grad Suboticu. Siguran sam da ćemo i ubuduće, uz pomoć Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, nastaviti da realizujemo projekte koji su bitni za naše građane – naglasio je Bogdan Laban.

 11590_2.jpg