Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Udžbenici za osnovce iz romske zajednice

22.01.2018.

– U budžetu grada Subotice za 2017. godinu bilo je izdvojeno 300.000 dinara za udžbenike koje lokalna samouprava daje deci romske nacionalnosti u cilju prevencije napuštanja školovanja. Deca iz romske zajednice, njih 738, skoncentrisana su uglavnom u tri osnovne škole: 'Matko Vuković', 'Đuro Salaj' i 'Sečenji Ištvan'. Za ekonomsko osnaživanje romske populacije, prevenciju napuštanja školovanja i unapređenje uslova stanovanja, grad je u budžetu za 2018. godinu opredelio 2,3 miliona dinara – izjavila je danas sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, na prigodnoj svečanosti u OŠ „Matko Vuković“ u okviru koje su učenicima romske zajednice koji pohađaju ovu školu predati udžbenici.

11600_1.jpg

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma na teritoriji grada Subotice, Ilija Đukanović, naveo je da je Subotica, kao pilot-primer, odabrana za saradnju na projektu „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima“.

Odluku o izboru opština i gradova, dodao je, doneo je Upravni odbor koga čine Ministarstvo finansija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Stalna konferencija gradova i opština – 8. decembra 2017. godine.

– Naš grad predložen je za saradnju u okviru Komponente 2 projekta – Socijalna inkluzija romske populacije. Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u okviru projekta podrazumeva: Podršku unapređenju institucionalnog kapaciteta u oblasti socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, kroz formiranje i podršku funkcionisanju Mobilnih timova; podršku operativnom i finansijskom planiranju u toj oblasti i unapređenje učešća civilnog društva u procesu planiranja, primene i praćenja lokalnih politika od značaja za socijalno uključivanje Roma. Lokalna samouprava je spremna da i u ovoj godini radi na unapređenju položaja romske zajednice u našem gradu – naglasio je Đukanović.

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, ocenila je da je ovo značajna mera lokalne samouprave za unapređenje obrazovanja romske populacije.

– Nadam se da će direktori i pedagoški asistenti u ove tri osnovne škole podeliti udžbenike đacima i da će im oni puno koristiti, kako u drugom polugodištu tako i u sledećoj školskoj godini – istakla je Nataša Aleksić.

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi na merama koje sprovodi u cilju prevencije napuštanja školovanja dece iz romske zajednice, direktorka OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović, rekla je da tokom prošle godine nije bilo većih osipanja učenika romske populacije od petog do osmog razreda.

– Na Komisiji za poboljšanje položaja Roma doneli smo zaključak da je sledeći korak koji bi trebalo da sprovodimo upisivanje u srednje škole, jer je u osnovnim školama do sada već dosta toga postignuto – kazala je Mirjana Stevanović.

Direktorka OŠ „Đuro Salaj“, Mimica Andrić, kaže da su iskustva u radu sa decom romske populacije različita i variraju u zavisnosti od toga koliko se porodica uključi u obrazovanje deteta.

- Pored besplatnog prevoza i užina za učenike iz socijalno ugroženih porodica, sada smo dobili i 146 udžbenika za 80 učenika. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi na velikoj pomoći – rekla je Mimica Andrić.