Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena školska slava – Sveti Sava

27.01.2018.

Đaci i nastavnici svih osnovnih i srednjih škola u našem gradu bogatim kulturno umetničkim programima obeležili su danas školsku slavu – Svetog Savu. Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, svečano je bilo i u Osnovnoj školi „Matko Vuković” u kojoj su, osim obeležavanja slave, počeli i treći Dečji svetosavski dani.

11612_1.jpg

U prepunoj fiskulturnoj sali škole prisutnima se na ovoj svečanosti obratila Mirjana Stevanović, direktorica škole. Ona se zahvalila gostima koji su uveličali ovo školsko slavlje.

- U ime svih učenika, njihovih roditelja i svih zaposlenih obratila bih se rečima vladike Nikolaja koji kaže da je čitav ovaj svet jedan veliki klavir, a da je svako od nas jedna dirka i kada dodirnemo tu dirku mi čujemo eho svoje duše. Pogledavši vas sve danas, moja duša je plemenita i lepa i hvala svima koji su danas sa nama – kazala je Mirjana Stevanović.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović je u ime lokalne samouprave i u svoje lično ime čestitala učenicima i njihovim nastavnicima školsku slavu i istakla da joj je pripala velika čast da ove godine baš ona bude kuma Osnovne škole „Matko Vuković”  i trećih Dečjih svetosavskih dana.

-Manifestacija Svetosavski dečji dani počela je iz ove škole i iz godine u godinu uključuje sve više škola i prerasta u značajnu manifestaciju za ovaj grad. Bitno je što svake godine na ovaj dan posećujemo sve škole i uveravamo se u to šta sve deca umeju i mogu i kako na pravi način prenose vrednosti koje nam je utkao Sveti Sava – rekla je Jasmina Stevanović

Vrlo je bitno, naglasila je, da deca razumeju značaj lika i dela Svetog Save, kao nekog ko je utkao ono najbitnije u školstvu i obrazovanju, stvarao srpsku crkvu, državu i kulturu, ali bio poznat i po tome da je mirio zavađene, širio dobre namere među susedima i bio poštovan i cenjen ne samo kod svog naroda, nego kod svih na balkanskom prostoru.

Svečano je danas bilo i u srednjoj Hemijsko-tehnološkoj školi  gde su đaci, takođe pripremili bogat slavski program kome je prisustvovala Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja.

11612_2.jpg

Direktor škole Nikola Matković se zahvalio  lokalnoj samoupravi  i prisutnim gostima koji su uveličali školsku slavu i podsetio na životni put Rastka Nemanjića - Svetog Save.

-Njegova dela treba da nam budu inspiracija za časno obavljanje naših obaveza, za dobre, poštene, iskrene, međusobne odnose ispunjene poštovanjem – rekao je Nikola Matković.

Kuma školske slave u OŠ „Đuro Salaj“ bila je Nataša Aleksić. I u ovoj, kao i u ostalim školama u našem gradu, danas je bilo svečano, baš kako dolikuje obeležavanju školske slave – Svetog Save.