Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Seoske kuće za 30 izbegličkih porodica

06.02.2018.

Predstavnicima 30 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute, danas su, u Velikoj većnici Gradske kuće, svečano uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Ugovori su dodeljeni u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

11663_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je da smo na kraju jednog višemesečnog projekta u koji je subotička lokalna samouprava, sa partnerima i donatorima, uložila veliku trud, da su rezultati pred nama i da je zadovoljan što će 30 izbegličkih porodica rešiti stambeno pitanje.

Uz konstataciju da na taj način jačamo i našu zajednicu u celini, on je istakao da ovo jeste pravi izraz brige o našim sugrađanima koji su zbog ratnih dešavanja iz devedesetih godina spas potražili na teritoriji grada Subotice i tu se trajno nastanili.

11663_2.jpg

– Podsećam da je u Povereništvu za izbeglice i migracije grada Subotice registrovano 13.600 izbeglih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije. Većina njih je ostala trajno da živi u Subotici i još uvek prolazi težak put integracije u naše društvo. Ovim programom koji je vredan više od 40 miliona dinara mi, kao lokalna samouprava, u saradnji sa partnerima pružamo im podršku u tom procesu i pomoć u rešavanju osnovnih životnih potreba – naglasio je Bogdan Laban, i dodao da je čitav ovaj postupak sproveden u skladu sa rokovima i pravilnikom koji su definisani ugovorom između Grada Subotice i Komesarijata za izbeglice i migracije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

11663_3.jpg

–  U Vojvodini mislim da ne postoji ni jedna jedina opština koja na ovaj način nije obuhvaćena ili sredstvima Regionalnog stambenog programa ili sredstvima iz budžeta. Od 2008. godine mi svakoga dana dodeljujemo osam stambenih rešenja. Praktično je to najveće stambeno gradilište u zemlji i u sinergiji je sa preko 140 lokalnih samouprava – kazao je Vladimir Cucić, komesar Komesarijata za izbeglice i migracije.

Prisutne su pozdravili i korisnicima i njihovim porodicama čestitali nove domove i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević; regionalni koordinator za izbeglice, iz ambasade SAD, Sem Hili; zamenik šefa Misije OEBS-a, Džozef Melot; šef operacija, iz predstavništva UNHCR u Srbiji, Andrej Kazakov; direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Duško Ćutilo.

11663_4.jpg

Regionalni program stambenog zbrinjavanja sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD-a, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.