Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završena adaptacija OŠ „Sonja Marinković“

08.02.2018.

Svečanom priredbom, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima, direktori osnovnih i srednjih škola i predstavnici Školske uprave Sombor, u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ obeležen je završetak radova na adaptaciji školske zgrade. Sredstva za preuređenje kompletnog objekta, u visini od 48 miliona dinara, obezbedila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

11672_1.jpg

Direktor OŠ „Sonja Marinković“ Pajica Bašić rekao je, tim povodom, da je, po završenoj javnoj nabavci i odabiru izvođača radova, u junu 2017. godine počela rekonstrukcija školskog objekta koja je obuhvatila: kompletnu zamenu prozora; izolaciju školskog objekta; sređivanje fasada; potpunu zamenu oluka; zamenu podova; kompletnu rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže; potpunu zamenu osvetljenja LED rasvetom i rekonstrukciju i krečenje školskog objekta.

11672_2.jpg

– U našoj školi, koju pohađa 800 učenika raspoređenih u 34 odeljenja, nastava se izvodi u dva objekta. Obnovili smo centralni objekat, ali nismo zanemarili ni objekat gde se nastava izvodi za niže razrede. U njemu smo zamenili prozore, okrečene su sve učionice, obnovljena je fasada škole. U tom objektu radi i produženi boravak koji trenutno pohađa 130 učenika i nudi organizovanu ishranu za učenike. Danas škola poseduje 21 učionicu opremljenu računarima i projektorima. U oba objekta potpuno je rekonstruisana internet mreža i oba objekta imaju video-nadzor sa 30 kamera – istakao je Pajica Bašić.

Gradonačelnik Laban je izrazio zadovoljstvo što su radovi završeni u rekordnom roku i podvukao da su Vlada Srbije, ali i Grad Subotica, u rekonstrukciju škola uložili više za jednu godinu nego što je ulagano decenijama unazad.

– Upravo ono što je predsednik Republike Srbije govorio o velikom društvenom projektu obnove škola i zdravstvenih ustanova danas vidimo na delu, u gotovo svim krajevima naše zemlje. Upornošću i dobrim radom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a uz odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, pored sada već adaptiranog objekta OŠ 'Sonja Marinković' ove godine u našem gradu završiće se i radovi na adaptaciji i restauraciji fasada i unutrašnjeg prostora objekta srednje Hemijsko-tehnološke škole – naglasio je Bogdan Laban.

11672_3.jpg

U budžetu smo, dodao je, i za ovu godinu planirali pomoć Grada Subotice u projektnom finansiranju osnovnih i srednjih škola, kao i ustanova predškolskog obrazovanja.  

 – Na taj način želeli smo da pomognemo školama da steknu uslove da konkurišu za projekte iz inostranih fondova i za konkurse na pokrajinskom i republičkom nivou. Po tom osnovu, mnoge obrazovne ustanove već su dobile sredstva za svoje projekte i na taj način poboljšale uslove rada sa decom – rekao je gradonačelnik Laban.

11672_4.jpg