Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotičkim penzionerima uručene prve Penzionerske kartice

14.03.2018.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, i direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijala u Subotici, Snežana Marić, danas su, u Gradskoj kući, našim najstarijim sugrađanima – penzionerima, uručili prve Penzionerske kartice koje će koristiti umesto penzionerskog čeka i kojom će ostvariti popuste. Dodela Penzionerskih kartica deo je akcije koju zajedno sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, u okviru koje će svakom penzioneru u Republici Srbiji – a njih Fond PIO trenutno ima 1.750.000 – do kraja aprila biti uručena besplatna Penzionerska kartica.

11730_1.jpg

Obraćajući se medijima nakon dodele Penzionerskih kartica, Đukanović je izjavio da će i oko 33.000 penzionera iz našeg grada, koliko ih je u januaru ove godine bilo evidentirano u filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Subotici, do kraja aprila dobiti ovaj dokument koji im omogućuje da dokažu status penzionera, a da pri tome ne moraju da pokazuju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu.

– Na taj način penzionerima je omogućeno bezbedno dokazivanje svog statusa, posebno ako se zna da penzioni ček, koji je pored imena i prezimena vlasnika sadržavao i visinu penzije i adresu osobe, i rešenje o ostvarenom pravu sadrže veliki broj ličnih podataka koji se mogu zloupotrebiti. Veoma je važno i to što će penzioneri moći da ostvare određene benefite i popuste, jer Fond PIO već ima brojne organizacije sa kojima ima dogovor o penzionerskim popustima – naglasio je Ilija Đukanović.

I na subotičkoj lokalnoj samoupravi je, dodao je, kao i na svim drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji da razgovaramo sa institucijama, preduzećima i ustanovama da pokažu društvenu odgovornost i omoguće penzionerima prihvatanje Penzionerskih kartica u što više situacija koje će našim starijim sugrađanima doneti neke pogodnosti.

Snežana Marić je navela da ja Subotica trenutno dobila 100 Penzionerskih kartica, da je danas, u Gradskoj kući, penzionerima uručen deo tih kartica i da će preostale Penzionerske kartice penzioneri koji dobiju poziv moći da preuzmu u filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Subotici.

– Penzionerske kartice Fonda PIO su besplatne i biće dodeljene bez naknade svim  penzionerima, bez obzira koju vrstu penzije koriste, odnosno da li su starosni, porodični ili invalidski penzioneri, bez obzira kolika im je penzija, odnosno gde im je prebivalište. Korišćenjem Penzionerskih kartica penzioneri u našoj zemlji će jednostavnije i bezbednije dokazivati svoj status i koristiti pogodnosti koje im status penzionera omogućuje, a da, pri tom, potpuno zaštite lične podatke – istakla je Snežana Marić.

11730_2.jpg

Nikola Đerić je prvi penzioner iz Subotice kome je uručena Penzionerska kartica Fonda PIO.