Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Podrška realizaciji programa „ROMACTED“

15.03.2018.

Članovi Gradskog veća Ilija Đukanović i Nataša Aleksić sastali su se, u Gradskoj kući, sa projektnom službenicom kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Verom Kurtić, i predstavnicima Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, dr Nenadom Ivaniševićem i Danijelom Lakatoš. Sastanak je upriličen povodom programa „ROMACTED“ – „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“ – koji zajedno sprovode Evropska unija i Savet Evrope, a koji će se, uključujući i Suboticu, realizovati u ukupno deset gradova i opština u Srbiji.

11733_1.jpg

Uz isticanje da su ciljevi programa „ROMACTED“  osnaživanje romske zajednice, kako na individualnom nivou tako i na nivou kolektiva, i jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja i primeni koncepta dobre uprave, Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima, rekao da u Subotici postoji jaka politička volja de se radi na unapređenju položaja Roma i Romkinja koji žive na teritoriji našeg grada.

– Kao Član Gradskog veća, zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, i  predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja na teritoriji grada Subotice, na sastanku sam naglasio da Savet dobro funkcioniše, da imamo Akcioni plan do 2021. godine i da smo možda jedini grad u Srbiji na čijoj teritoriji funkcionišu i rade dva romska koordinatora. Imamo i pet pedagoških asistenata u obrazovnom sistemu, tri u osnovnim školama i dva u predškolskim ustanovama, a kao grad smo aplicirali i za zdravstvenog medijatora, gde očekujemo pozitivan rezultat. Grad Subotica je spreman na svim poljima da se posveti unapređenju položaja Roma i Romkinja, s tim da ćemo pratiti sve programe na teritoriji Republike Srbije i u regionu kako bismo mogli da apliciramo i još više unapredimo položaj romske zajednice u našem gradu – podvukao je Đukanović.

Vera Kurtić se zahvalila Gradu Subotici u ime programa „ROMACTED“ i kancelarije Saveta Evrope u Beogradu na gostoprimstvu i dobroj političkoj volji da se uključi u ovaj program koji je, kako je navela,  veoma značajan za romsku zajednicu, ali i za čitavo naše društvo.

Program „ROMACTED“, dodala je, traje do aprila 2020. godine, a jedan od ciljeva mu je i izgradnja političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i podsticanju lokalnih romskih zajednica za jačanje kapaciteta, kako bi Romi i Romkinje doprineli kreiranju, implementaciji i praćenju planova i projekata koji se odnose na njih.

Nenad Ivanišević je kazao da je predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović dala apsolutnu podršku ovom programu i našim partnerima iz Saveta Evrope.

– Ponosan sam, kao Subotičanin, što se i Subotica, kao jedan od gradova pozitivne prakse i odnosa prema romskoj nacionalnoj zajednici, nalazi među 10 gradova i opština u našoj zemlji u kojima se ovaj program sprovodi. U višenacionalnim sredinama poput Subotice važno je istaći da se i država, i partneri iz Saveta Evrope, i lokalna zajednica brinu o svakom svom građaninu bez obzira koje je nacionalnosti, koje je boje kože ili koju seksualnu opredeljenost ima. Mi iz Koordinacionog tela nastavićemo da podržavamo ovakve projekte, jer smatramo da su ravnopravnost, antidiskriminacija i sva pitanja po kojima je Srbija poznata, a to je, pre svega – da svaki građanin Republike Srbije uživa sva prava bez obzira kojoj nacionalnoj zajednici pripada – veoma značajni. Nastavićemo, takođe, saradnju i sa Savetom Evrope, i sa Gradom Suboticom – poručio je Ivanišević.

11733_2.jpg