Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena restaurirana subotička Sinagoga

26.03.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su danas svečanom otvaranju restaurirane Subotičke sinagoge. Vučić je istakao da će u životu Jevreja, ali i ostalih Subotičana Sinagoga, koja je obnovljena nakon 40 godina, biti kuća molitve, učenja i okupljanja, a Orban da će ovaj dan biti upamćen kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu – lik saradnje i međusobne tolerancije.

11750_1.jpg

Predsednik Vučić posebno se zahvalio mađarskom premijeru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog „prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno".

– Sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbanu bez čije podrške i učešća ova sinagoga ne bi ovako sijala – kazao je Vučić.

Radovi su, kako je naveo, povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude...

– Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki – naglasio je Vučić.

11750_2.jpg

Subotička Sinagoga, dodao je, postaće jedan od simbola naše zemlje, ali i simbola tolerancije, razumevanja.

– Mogli su i Mađari i Viktor (Orban) nama Srbima da nađu bezbroj zamerki, mogli su da ulaze u sukobe, kao da smo ih malo imali, ali on je želeo da izgradimo najbolje moguće odnose i zato mogu sada da potvrdim da imamo najbolje odnose u istoriji Srba i Mađara i najbolje odnose između dve zemlje – podvukao je predsednik Vučić.

Viktor Orban je istakao da će ovaj dan biti upamćen kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu - lik saradnje i međusobne tolerancije.

On je kazao da su srpsku i mađarsku vladu spojili poštovanje prema jevrejskom narodu, kao i da je Sinagoga okretanje prema budućnosti u kojoj Jevreji, Srbi i Mađari žive zajedno.

11750_3.jpg

– Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo - u miru i bezbednosti svi zajedno – istakao je Orban.

Podsetio je da je mađarska vlada opredelila 10 milijardi forinti za program obnove sinagoga širom Evrope i dodao da, nakon Drugog svetskog rata i perioda komunizma, Mađarska smatra da je obaveza svih da omoguće da hrišćani i Jevreji žive slobodno.

- Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži hrišćanske i jevrejske zajednice. Mislimo da je Srbija trebalo odavno da bude sa nama u EU i želimo joj mnogo uspeha na tom putu - naglasio je Viktor Orban.

Vrhunski rabin Srbije Isak Asiel je rekao da su subotički Jevreji podigli zdanje Sinagoge početkom 20. veka i tako „utkali sebe u temelje Subotice, kako u verskom tako i u svakom drugom smislu”.

11750_4.jpg

Asiel smatra da Sinagoga više nije samo jevrejska već i subotička zaostavština i mesto za sve ljude koje će zračiti ljubavlju.

– Ovo je nasleđe i Subotice i Srbije i Mađarske i Evrope i sveta i hvala srpskoj i mađarskoj vladi koje su je obnovile od temelja i stvorile mesto okupljanja i ljubavi – rekao je Asiel.

Svečanosti otvaranja sinagoge trebalo je da prisustvuje i predsednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu, ali budući da je bio sprečen iz opravdanih razloga uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome navodi da obnova Sinagoge predstavlja odavanje počasti „živoj jevrejskoj zajednici u Subotici”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj pres-konferenciji s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, održanoj posle svečanog otvaranja Sinagoge, da su njihovi razgovori danas bili bez otvorenih pitanja i da su jedine teme bile kako da zajedno radimo na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj.

11750_5.jpg

Subotička Sinagoga izgrađena je 1902. godine prema projektima budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba. Prvi korak na restauraciji Sinagoge, koja se sastoji od serije projekata rađenih tokom više decenije, napravljen je 1978. godine kada su fotogrametrijskim merenjem dokumentovali aktuelno stanje građevine, a takođe su izradili i dokumentaciju statičke sanacije. Iste godine je započeta izrada planova restauracije konstrukcije glavne kupole i rekonstrukcije svodova, što se zatim nastavilo popravkama i delimičnim zamenama krovnih crepova, limenih elemenata i oluka, a takođe i izgradnjom novog sistema rasvete.