Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za projekte prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije do 2020. obezbeđeno 40 miliona evra

17.04.2018.

Na konferenciji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeleženo otvaranje Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za period 2014. – 2020. godine. Cilj programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Budžet programa, u ukupnom iznosu od 40 miliona evra, namenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska prioriteta: zapošljavanje, socijalnu inkluziju i zdravstvo; životnu sredinu, prevenciju rizika i proizvodnju energije; turizam, kulturno i prirodno nasleđe; konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća.

11787_1.jpg

Reč je o Programu evropske teritorijalne saradnje, koji nastavlja uspešnu saradnju Hrvatske i Srbije. Programsko područje obuhvata područja četiri županije severoistočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 miliona stanovnika.

Ukupan budžet programa, obezbeđen iz sredstava Evropske unije i dodatnih sredstava država učesnica, iznosi 40 miliona evra, od čega su IPA sredstva 34,6 miliona evra. Koordinator pripreme projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, a operativno ga realizuje Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao upravljačko telo i Ministarstvo za evropske integracije, kao nacionalno telo u Republici Srbiji. 

Na konferenciji su učestvovali pomoćnik ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Mihajilo Dašić, pomoćnica ministarke regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Kristina Bilić, Joana Kirilo, iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji, Stela Arneri, direktorka Agencije za regionalni razvoj, Anđelka Hajdek iz upravljačkog tela Programa i Davor Skočibušić, šef Zajedničkog sekretarijata Programa.

Tokom uvodne konferencije učesnici iz državnih, opštinskih i gradskih institucija i udruženja s područja Hrvatske i Srbije informisani su o sadržaju i ciljevima Programa i o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata, a predstavljen je i dobar primer realizacije projekta iz Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata.

Ivana Anđelković,  iz Turističke organizacije grada Subotice i Miroslava Babić, član Gradskog veća, predstavile su projekt S.O.S. koji će se sprovoditi naredne dve godine, do kraja avgusta 2019. godine. Projektom će biti vrednovano zajedničko kulturno nasleđe Osijeka i Subotice kroz revitalizaciju nasleđa perioda secesije i njegovu integraciju na prekograničnom nivou i promociju novog zajedničkog turističkog proizvoda na tržištu.

Jedna od projektnih aktivnosti je i izrada tehničke i strateške dokumentacije za restauraciju Art Nouveau zgrade Gradske kuće u kojoj je danas održana svečana konferencija.