Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obnovljen rad Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice

19.04.2018.

Na sastanku Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice, prvom u ovoj godini, obnovljen je rad ove lokalne mreže formirane 2013. godine kroz Memorandum o saradnji relevantnih aktera koji se u našem gradu dugi niz godina bave tom problematikom. Sastanak je podržalo i Udruženje građana „Atina“, iz Beograda, koje je pozvalo grad Suboticu i Mrežu da budu deo projekta „Od opasnosti do sigurnosti: Unapređivanje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji“, koji sprovode zajedno sa Međunarodnim komitetom spasa, uz podršku Kancelarije američkog Stejt departmenta za borbu protiv trgovine ljudima.

11791_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima, izjavio da je početkom avgusta 2017. godine usvojena Strategija prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom, i zaštite žrtava u periodu od 2017. do 2022. godine koju sprovode državni organi i organi lokalne samouprave Republike Srbije u okviru svojih nadležnosti, u saradnji sa organizacijama civilnog društva.

Jedan od prvih zadataka, naveo je, predviđen Akcionim planom za sprovođenje Strategije jeste unapređenje partnerstva na lokalnom nivou kroz analizu rada lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima, formiranih u 17 gradova među kojima je i Subotica.

– Upravo iz tih razloga, od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo, kao lokalna samouprava, određene smernice, a jedna od njih je da ponovo aktiviramo rad lokalnih timova. Osnov za rad naše lokalne mreže jeste Memorandum o saradnji iz 2013. godine i angažovanje Udruženja ’Atina’, iz Beograda. Kako se Subotica nalazi na migrantskoj ruti, to pojačava opravdanost formiranja i delovanja lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima – istakao je Đukanović, i dodao da će Mreža raditi i na podizanju svesti naših sugrađana, dece, omladine, roditelja i svih osetljivih grupa o prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

11791_2.jpg

Članica Udruženja „Atina“, Jelena Hrnjak, naglasila je da je cilj formiranja  Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice da Subotica preuzme veću odgovornost i kordinaciju nad svim aktivnostima koje se dešavaju po pitanju suzbijanja trgovine ljudima u ovom gradu.

– Sa nacionalnog nivoa je, praktično, doneta odluka da Mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice mora da bude u većoj meri formalizovana i da bi trebalo više da se radi na samoj identifikaciji žrtava trgovine ljudima, kao i na njihovoj zaštiti. Udruženje ’Atina’ će pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi na ovoj inicijativi i kroz realizaciju projekta ’Od opasnosti do sigurnosti: Unapređivanje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji’ koji sprovodimo zajedno sa Međunarodnim komitetom spasa, uz podršku Kancelarije američkog Stejt departmenta za borbu protiv trgovine ljudima. To znači da ćemo naredne dve godine posvetiti unapređenju sistema zaštite žrtava trgovine ljudima u gradu Subotici – kazala je Jelena Hrnjak.

Pored predstavnika lokalne samouprave, sastanku Mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice, održanom na Otvorenom univerzitetu, prisustvovali su i predstavnici Tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, organizacija civilnog društva, Crvenog krsta i Nacionalne službe za zapošljavanje.