Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan 39. Sajam zapošljavanja

20.04.2018.

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Filijala Subotica, u atrijumu hotela „Galerija“ održan je 39. Sajam zapošljavanja na kome je 45 poslodavaca ponudilo oko 450 radnih mesta. Najviše interesovanja poslodavci su pokazali za zanatlije, a najmanje za pravnike i ekonomiste.

11798_1.jpg

Direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje, Snežana Sedlar,  naglasila je da je Filijala NSZ u Subotici jedna od najažurnijih, odnosno da ima najveći stepen učinka.

– Stopa nezaposlenosti, koja je u Vojvodini 31. decembra prošle godine bila 11,9 odsto, permanentno se smanjuje. Konkretno, u Subotici se na mesečnom nivou nezaposlenost smanjuje za 1,9 odsto – istakla je Snežana Sedlar.

Ona je navela da se prvi put u aktivnim merama zapošljavanja pojavljuje izuzetno stimulisanje novog zapošljavanja deficitarnih kadrova visoke stručne spreme, sa teritorija filijala NSZ, i da je iznos koji se izdvaja za zapošljavanje po jednom takvom radnom mestu 765.000 dinara.

Član Gradskog veća, Nemanja Simović, rekao je da se održavanje sajmova zapošljavanja pokazalo potrebnim i korisnim.

– Značajan broj naših sugrađana upravo na ovakvom sajmu pronađe svoje radno mesto. Želja Gradske uprave i NSZ je da nastavimo sa zajedničkim aktivnostima koje će smanjiti stopu nezaposlenosti – naglasio je Simović.

Subotica je, dodao je, ponosna na industrijsku zonu gde je u prestižnim svetskim kompanijama zaposleno 6.200 radnika.

– I u narednom periodu ćemo pomagati investitorima. Ne smemo da zaboravimo ni domaće privrednike koji zapošljavaju veliki broj naših sugrađana. Spremni smo da iskoristimo sve resurse koje imamo – kazao je Simović.

Prednosti  Subotice, kako je naveo, u odnosu na većinu sredina u našoj zemlji jesu blizina Evropske unije, oslonjenost na Koridor 10 i ubrzano izdavanje dozvola za nove investiture.

– Učinićemo sve da stopu nezaposlenosti, koja je u našem gradu trenutno osam odsto, svedemo na još niži nivo. Naredna kompanija koja će zaposliti još 120 radnika je italijanska Kaminada – podvukao je Nemanja Simović.

Direktor Filijale NSZ u Subotici, Dušan Torbica, kaže da su na današnjem Sajmu najtraženije zanatlije.

– To su, već tradicionalno, zavarivači, elektroinstalateri, bravari i metalostrugari, zatim radnici u ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini... Interesantno je da je ove, kao i prošle godine, izuzetno mala potražnja za pravnicima i ekonomistima – naveo je Torbica.

Predsednik Udruženja poslodavaca Subotice, Milan Jerinkić, smatra da je problem  pronalaženje kvalitetne radne snage, prvenstveno majstora u različitim oblastima. Prema njegovim rečima, taj problem je postao gorući do te mere da je poslodavce doveo u situaciju da se problemom zapošljavanja bave svakodnevno.

Sajam su posetili i učenici završnih razreda iz subotičkih srednjih škola.

11798_2.jpg