Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo deveti Turistički forum na Paliću

09.05.2018.

U kongresnoj sali Velike terase na Paliću počeo je deveti Turistički forum, u organizaciji Turističke organizacije Srbije, a u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom, Turističkom organizacijom grada Subotice. Forum je otvorio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić, koji je pozdravio prisutne turističke radnike i poželeo im uspešan rad. Cilj Foruma je da kroz edukativne sesije i radionice upozna predstavnike lokalnih turističkih organizacija sa savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala.

 11832_1.jpg

Ministar Ljajić je tom prilikom rekao da podaci govore o rastu broja turista i prometa, da je devizni priliv u prva dva meseca ove godine veći za 18 odsto i da sve govori o tome da će proklamovani ciljevi za ovu godinu biti dostignuti, a oni su: 3,5 miliona turista, od toga 1,7 miliona stranih turista, 9,5 miliona noćenja i ostvaren devizni priliv između 1,35 i  1,4 milijarde evra.

- Kod nas, kao i u većini drugih zemalja najveći broj turista, oko 80 odsto,  dolazi iz neposrednog „susedstva”. Zato svako regionalno predstavljanje, prezentacija, doprinosi rastu broja turista. Ni u kom slučaju ne zanemarujemo regionalna tržišta ali ove godine se fokusiramo na tržište Kine, države koja je među osam zemalja po najvećem broju turista u Srbiji, važna nam je Rusija, zatim  Iran kao novo tržište – rekao je Ljajić.

On je ocenio da je Palić turistička destinacija sa najvećim potencijalom, ali, kako je rekao, to nije dovoljno.

11832_2.jpg

- Očekujemo da za narednih pet godina Palić iskoristi svoje potencijale. Još uvek razmatramo nekoliko opcija, trenutno se radi projekat izgradnje otvorenih i zatvorenih bazena na Paliću. Videćemo da li će biti taj ili neki drugi projekat koji će da kandiduje Grad Subotica. To još nije precizirano ali je sigurno da ćemo da učinimo mnogo toga kako bi Palić u narednih pola decenije dostigao rang turističkih destinacija poput Zlatibora, Beograda, Vrnjačke banje – nagovestio je ministar Ljajić.

U prilog tome je i deveti Turistički forum koji, kako je istakla Marija Labović, v.d. direktora Turistička organizacija Srbije, ima za cilj kontinuiranu edukaciju i praćenje trendova u turizmu, što je od značaja naročito za lokalne turističke organizacije.

11832_3.jpg

– Srbija kao brzo rastuća turistička destinacija treba da prati trendove kako bismo nastavili pozitivan trend koji imamo i do sada koji se nastavio i ove godine sa porastom broja dolazaka i domaćih i inostranih turista. Moramo da pratimo trendove, jer turisti traže sadržaje, doživljaj, oni žele da njihovo vreme bude potpuno ispunjeno i upravo zbog toga tema ovog  Foruma  jeste kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda – rekla je Marija Labović.

U ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u svoje ime prisutne je pozdravio i poželeo im prijatan boravak na Paliću član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju, Srđan Samardžić.

11832_4.jpg

– Jedno od glavnih strateških opredeljenja razvoja Subotice je razvoj turizma na Paliću. Zahvaljujući, pre svega, Vladi Republike Srbije i Vladi AP Vojvodine mi se nalazimo u ovom velelepnom zdanju i uživamo u svemu onome što je do sada urađeno. Palić dobija novo ruho i pred nama je još dosta posla. Ovaj važan događaj, deveti Forum turizma kao i niz narednih događaja koji će se ove i sledeće godine održati na Paliću kao turističkoj destinaciji ide u prilog tome. Želim vam mnogo uspešnog rada, prijatnog druženja i sportskih uspeha – kazao je Samardžić.

Dobrodošlicu svim gostima poželeo je i Nebojša Radulović, direktor Turističke organizacije Subotica. On je turističke radnike i sve goste Palića zamolio da uključe sva čula, da osete čarobni Palić, njegovu bajkovitu arhitekturu, prirodne lepote i sve ostalo što ovo mesto čini posebnim.   

Tokom naredna tri dana edukativne sesije i radionice biće posvećene detaljnijem upoznavanju sa kreiranjem, razvojem i promocijom turističkog proizvoda, kao i medijskom komunikacijom turističke destinacije.

Sportska takmičenja i upoznavanje sa turističkom ponudom Subotice neće izostati.

Četvorodnevna manifestacija koja je na Paliću okupila turističke radnike Srbije biće završena 12. maja fakultativnim izletom - obilaskom Subotice i izletom na Kelebiji.