Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Navodnjavanje ključno za razvoj poljoprivrede

11.05.2018.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“, u naselju Gabrić, kod Subotice. Ovaj podsistem je jedan od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u Vojvodini. Radovi na podsistemu vredni su 4.748.042 evra.

11839_1.jpg

Ana Brnabić je rekla da će na kraju mandata Vlade na čijem je čelu poljoprivreda u Srbiji izgledati potpuno drugačije, da će biti otpornija na vremenske prilike i klimatske promene i da će se tada, umesto trenutnih tri odsto, u Srbiji navodnjavati najmanje osam odsto poljoprivrednog zemljišta, odnosno pod navodnjavanjem će biti više od 100.000 hektara umesto sadašnjih 24.000 hektara.

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić" jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u Vojvodini, a u okviru tog fonda finansiraju se i tri projekta u centralnoj Srbiji, navela je Ana Brnabić, i podsetila da se podsistem „Tisa Palić“ snabdeva vodom iz reke Tise i da je deo regionalnog hidrosistema Severna Bačka.

Posledice prošlogodišnje suše pokazale su u kojoj meri poljoprivreda nije opremljena da se nosi sa klimatskim promenama, što je bio povod da se krene sa intenzivnim razgovorima kako promeniti pravac razvoja srpske poljoprivrede kako bi bila što otpornija na vremenske nepogode, podvukla je ona i dodala da je, osim navodnjavanja, važna i elektrifikacija polja, kako bi se struja dovela do svake njive, kao i nabavka radarskih protivgradnih sistema, kako bismo se automatski zaštitili.

Ukazala je i na značaj digitalizacije u poljoprivredi, i podsetila na to da je pre nekoliko meseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, u okviru koje poljoprivrednici određenim danima mogu da se upoznaju sa novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predsednica Vlade najavila je da bi u septembru trebalo da bude postavljen kamen temeljac za zgradu Biosens instituta u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, predstavnici tog instituta će uskoro u Briselu potpisati sporazum o korišćenju podataka sa satelita, gde se nalaze sve informacije o kvalitetu zemljišta, vlažnosti, što će omogućiti stručnjacima da savetuju naše poljoprivrednike kako da primene nova znanja.

Brnabić je naglasila da naša zemlja može da bude evropski šampion u poljoprivredi.

Igor Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 milona dinara za pripremu projektne dokumentacije i da je JP ’Vode Vojvodine’ formiralo posebno projektno odeljenje.

– Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u AP Vojvodini. Kada se završi projekat, očekujemo da na 50.000 do 60.000 hektara imamo pripremljenu osnovu kako bi poljoprivredni proizvođači mogli da povlače vodu do svojih njiva – rekao je Mirović i dodao da će radovi na podsistemu „Tisa-Palić" biti završeni do kraja jula.

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ obezbeđuje vodu za navodnjavanje 15.000 hektara na područjima grada Subotice i opština Senta, Kanjiža i Bačka Topola, kao i za industriju i za osveženje vode u jezerima Palić i Ludaš.

11839_2.jpg