Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 15. Noć muzeja

20.05.2018.

U 15. Noći muzeja, održanoj noćas u 47 mesta u Srbiji, na 226 lokacija sa više od 500 različitih dešavanja, posetioce je dočekala proslava umetnosti i kulture pod sloganom „Pobede i pobednici“. U okviru ove manifestacije, inspirisane bogatim kulturnim nasleđem, tradicijom, istorijom, ali i znanjem i inovacijama, Subotica i Palić dočekali su brojne posetioce na 30 lokacija.

 11855_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, obilazak kulturnih manifestacija započela je od SKC „Sveti Sava“,  gde je otvorena izložba „Istočnik“.

– Ovo je godina u kojoj ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Pobede i pobednici u Noći muzeja inspirisana je velikim žrtvama koje je stanovništvo podnelo boreći se i težeći da gradi slobodan, bolji, pravedan, lepši svet. Pobednici smo kada izađemo i pokažemo našu unutrašnju snagu, naše intimne, humane, umetničke pobede svakodnevnog života – izjavila je Miroslava Babić.

U ovoj noći Gradski muzej priredio je nekoliko izložbi: Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830-1930.) - nova postavka Oszkár Vojnich (1864 - 1914.) Budimski slikar Ferenc Falkoner (1737 - 1792.) Sekelji iz Bukovine u Bačkoj, dok je kao propratni program predstavljen Plesni performans.

U  Gradskoj suvenirnici održana je likovna radionica, dok su posetioci Savremene galerije Subotica imali priliku da uživaju u radionicama, koncertu i stručnom  vođenje kroz postavku diSTRUKTURA: We are living in a beautiful wOURld.

Projekcije „Spomenici kao pobednici” na fasadi Narodnog pozorišta privukle su posebnu pažnju posetilaca.

U prepunoj sali Velike većnice u Gradskoj kući posetioci su uživali u koncertu Etno grupe „Trag“ koja neguje tradicionalnu muziku Balkana.

I na ostalim lokacijama u gradu, u Gradskoj biblioteci, Fondaciji „Danilo Kiš“, Sinagogi, KUD Bunjevka, Suvenirnici, Galeriji „dr Vinko Perčić“, Likovnoj školi „De medici“, pozorištu „Deže Kostolanji“, Mađarskom folklornom centru u Vojvodini, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Gradsko udruženje penzionera - Udruženje „LUSA“ Subotica, „Piazza Italia” Subotica i mnogobrojnim drugim kulturnim ustanovama posetioci su imali priliku da uživaju u ponudi kulturnih sadržaja.

Pored 15. Noći muzeja, u subotu, 19. maja, od 17 časova do jedan sat posle ponoći, održana je i manifestacija „Muzeji za 10“.

11855_2.jpg