Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održane „Palićke vinske svečanosti“

26.05.2018.

Dvodnevna manifestacija „Palićke vinske svečanosti“ kojom se proslavlja Sveti Urban, zaštitnih vinara i vinogradara, a mesna zajednica Palić ga obeležava kao svoj dan, okupila je ove godine na Paliću vinare iz Čoke, Kikinde, Sente, Horgoša, Subotice i prvi put majstore dobrog vina iz Riđice, koji su prezentovali više od stotinu uzoraka božanske kapljice.

11874_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić je u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i svoje ime čestitao Mesnoj zajednici „Palić“ njen dan Svetog Urbana, a svim vinarima i vinogradarima poželeo uspešne susrete i dobre ocene žirija.

- Palićke vinske svečanosti obeležavaju se već tradicionalno 14. put što pokazuje da je na Paliću poslednjih decenija došlo do intenziviranja vinogradarstva – rekao je, između ostalog, Srđan Samardžić.

Prema oceni stručnog i zaista respektabilnog žirija, najbolje belo vino ocenjen je „šardone“ (Chardonnay) iz podruma „Balint“ iz Horgoša. Najbolje ocenjeno crno vino je „kaberne sovinjon“ (cabernet sauvignon) Vladimira Radulovića iz Kikinde dok je titulu za najbolje „roze“ (rose) vino poneo Jenek Đerđ iz Sente. Ukupno najbolje ocenjena vinarija je podrum Šinka Ferenca sa Palića.

- Na ovom susretu vinara za majstore vina dodeljena su majstorska pisma  za vino 'buvije' Petru Čuvardiću, 'širaz', Laslu Boniju i  'kaberne sovinjon' Vladimiru Raduloviću. Svi oni morali su da imaju bar tri pobednička bala ili tri zlatne medalje na velikim manifestacijama  u različitim godinama za isto vino – objašnjava veliki majstor vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ Dragutin Miljković.

Posetiocima na Paliću organizatori su u okviru ove manifestacije priuštili bogat sadržaj raznih programa, kulturnih, etno, muzičkih, sportskih koji su trajali i drugog dana Festivala, 27. maja.

U organizaciji UG „Konoba Kujundžić“ ljubitelji ribe takmičili su se u pravljenju ribljeg kotlića, a sav prihod namenjen je u humanitarne svrhe za pomoć dečaku Danielu Budaiju.