Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Svečano otvoren dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam”

31.05.2018.

U Subotici je danas počeo dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” na kome će se do subote 2. juna, na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Hale sportova i na više od 30 štandova predstaviti 182 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. Partner ovogodišnjeg sajma je grad Bled, iz Slovenije, sa kojim je Subotica članica Mreže evropskih jezera (nEUlakes). Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 11882_1.jpg

Uz kratak osvrt na dosadašnje sajmove privrede u Subotici, gradonačelnik Laban je istakao da je činjenica da je njegov kabinet tokom protekle nepune dve godine realizovao sve što je najavljeno da će se uraditi i da  dela, a ne prazne reči i obećanja, karakterišu rad aktuelne gradske vlasti.

- Grad Subotica se od 2016. godine nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od sedam do 10 odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka. U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’, gde je trenutno radno angažovano oko 6.000 radnika, broj zaposlenih je u stalnom porastu. U Subotici je, 30. aprila 2018. godine, u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano 5.990 aktivno nezaposlenih lica. U odnosu na isti period 2015. godine, kada je na evidenciji bilo 9.990 nezaposlenih, broj nezaposlenih smanjen je za 4.000, odnosno za 40 odsto – istakao je Bogdan Laban.

Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Subotica, naveo je, preduzimaju sve da Palić ponovo stane uz rame sa najelitnijim evropskim turističkim destinacijama. Trenutno su u toku javna ulaganja u postojeće objekte na Paliću kako bi se povećala njihova atraktivnost i funkcionalnost.

11882_2.jpg

– Sređuju se staze uz obalu jezera Palić i u Velikom parku. Očekujemo da će do kraja 2018. godine taj prostor dobiti potpuno drugačiji izgled. Objekti Velika terasa i Letnja pozornica dodatno se uređuju od prošle godine i njihova funkcionalnost, kao mesta za kongrese, koncerte i druge manifestacije, značajno je poboljšana. U infrastrukturno opremanje Palića tokom 2017. godine uloženo je 118,5 miliona dinara. Za investicione projekte koji su već u fazi realizacije, u 2018. godini predviđena su ulaganja u iznosu od 88 miliona dinara. Prioritet za investiranje u razvoj Palića ima privatni sektor. U toku se razgovori sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganje u izgradnju hotela sa pripadajućim velnes i spa centrom. To je sadržaj koji u ovom trenutku nedostaje Paliću – naglasio je gradonačelnik Laban.

On je podsetio da je Sajam u Subotici mesto susretanja i povezivanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju poslovni kontakti.

- Značaj Međunarodnog i regionalnog Subotičkog sajma ogleda se i u činjenici da promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede ovog regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje – podvukao je gradonačelnik Bogdan Laban.

Prisutnima u Hali sportova obratio se i v. d. direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Slobodan Vojinović, koji je svim gostima poželeo prijatan boravak u našem gradu, a učesnicima Sajma i uspešne poslovne kontakte.

11882_3.jpg

„Subotički sajam 2018” otvoren je od 10.00 do 19.00 časova, 31. maja i 1. juna, dok će u subotu, 2. juna, na dan zatvaranja, biti otvoren do 14. časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan.