Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zamenici šefova misija zemalja članica EU posetili Suboticu

04.06.2018.

Grupa zamenika šefova misija zemalja članica Evropske unije posetila je danas Suboticu, gde je razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave i obišla više projekata koji se finansiraju sredstvima EU. Poseta je počela razgovorom sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i njegovim saradnicima, u Plavoj sali Gradske kuće. Nakon tog sastanka, Delegacija EU i predstavnici ambasada zemalja članica EU u Republici Srbiji obišli su Sinagogu, Službu hitne medicinske pomoći, Centar za socijalni rad i Privremeni prihvatni centar, gde su imali priliku da vide konkretne rezultate pomoći.

11893_1.jpg 

Obraćajući se medijima uoči obilaska Sinagoge, zamenica šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar, izjavila je da je grupa zamenika šefova misija zemalja članica Evropske unije prethodnih godina obilazila projekte u slivu Dunava, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, da ove godine obeležavaju Evropsku godinu kulturnog nasleđa i da je ovo prilika da obiđu neke kapitalne projekte iz kulture čiju je rekonstrukciju pomogla EU, kao što je Sinagoga u Subotici.

 11893_2.jpg

- Sastanak sa gradonačelnikom Labanom bio je veoma zanimljiv i saznali smo dosta toga o planovima grada za dalji razvoj i napredak u budućnosti. EU je veoma angažovana u Subotici, ovde je realizovano dosta projekata. Izgrađeno je, primera radi, Postrojenje za preradu otpadnih voda, a gradi se i Regionalna deponija. Ovakvi kapitali ekološki projekti su od izuzetnog značaja za Suboticu i Palić koji imaju ogroman turistički potencijal. Ovo područje mora da uspostavi ekološki ciklus kako bi bilo spremno da tretira i upravlja otpadom koji turisti ostavljaju za sobom. Urbani razvoj Subotice i Palića takođe stavlja na iskušenje ekološko okruženje u kome se danas nalazimo i bilo bi tragično da se time ne bavimo.  EU je prirodni partner Srbije  u ovoj oblasti i Srbija i lokalne samouprave uvek mogu da računaju na podršku EU u ovoj oblasti – naglasila je Mateja Norčič Štamcar.

Šef radne grupe za praćenje migracija grada Subotice i narodni poslanik, Milimir Vujadinović, rekao je da ova poseta predstavlja veliku čast za Suboticu, ali i obavezu da se nastavi zacrtanim planom usklađenim sa strateškim opredeljenjem čitave naše zemlje da postanemo deo Evropske unije.

 11893_3.jpg

–  Ovo je vid priznanja za sve što smo na čelu sa gradonačelnikom uradili kada su u pitanju migrantska kriza i druge oblasti života. Želimo da pokažemo partnerima iz EU kako se troši novac njihovih poreskih obveznika na zajedničke projekte u Srbiji. Sinagoga je primer kako izgleda saradnja rukovodstva EU u Briselu, pojedinix članica EU i centralnih i lokalnih vlasti u Republici Srbiji – istakao je Milimir Vujadinović.

Poseta je nastavljena obilaskom Službe za hitnu medicinsku pomoć, kojoj je EU obezbedila donaciju u vidu potpuno opremljenog ambulantnog vozila ukupne vrednosti 40.000 evra, i Centra za socijalni rad na kome je, zahvaljujući donaciji EU ukupne vrednosti 102.550 evra, zamenjen azbestni krovni pokrivač.

Mateja Norčič Štamcar je, nakon obilaska Centra za socijalni rad, izjavila da je od 2015. godine Evropska unija, sa skoro 100 miliona evra, najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

- Pružanje pomoći migrantima jeste i ostaće prioritet Evropske unije . Iako su ranije migranti bili u tranzitu,  sada ostaju duže vreme. Ovo je poseban izazov sa kojim se Srbija suočava. Iz tog razloga pomoć Evropske unije Srbiji pokriva ne samo humanitarne i urgentne potrebe migranata, već i izgradnju kapaciteta relevantnih institucija za upravljanje migracijama – kazala je Mateja Norčič Štamcar.

Podržavamo, navela je, sistem za identifikaciju iregularnih migranata i klasifikaciju migranata, obezbeđivanja odgovorajućih usluga, uzimajući u obzir moguću ranjivost, a pružamo i podršku Komesarijatu za izbeglice i migracije u upravljanju centrima, uključujući zaštitu i prevodilačke usluge, razvijanje efikasnih mehanizama za asistirani dobrovoljni povratak u zemlju porekla i mera za uključivanje u društvo.

 11893_4.jpg

- Jedino uz ove razvijene mehanizme migranti će moći da računaju na efikasan sistem upravljanja migracijama i sistem azila, bez obzira na to da li je krizni momenat ili ne. Iz istog razloga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge, kao što su zdravstvene, komunalne, obrazovne i usluge socijalne zaštite – naglasila je Mateja Norčič Štamcar.

Uz konstataciju da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice, ona je kazala da su se investiranjem u renoviranje krova zgrade Centra za socijalni rad dugoročno poboljšani uslovi i za zaposlene i za korisnike usluga.

- Napominjem da je krov koji je postavljen energetski efikasan i sve nas podsećam da se sutra obeležava Međunarodni dan zaštite životne sredine. Naša podrška korisna je i za domaću populaciju i za migrante i to je još jedan od načina da pojačamo kapacitete i efikasnost sistema socijalne zaštite u Republici Srbiji – zaključila je Mateja Norčič Štamcar.

 11893_5.jpg

Diplomate su, na kraju posete, zajedno sa komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem obišli i Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici, a u utorak će njihova delegacija posetiti opštinu Bač.