Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Voda za održivi razvoj“ i „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“

04.06.2018.

Povodom Evropske nedelje održivog razvoja i Svetskog dana zaštite životne sredine, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Subotice, organizuje konferenciju „Voda za održivi razvoj“ i akciju „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“. U Velikoj većnici Gradskе kuće danas je održana konferencija „Voda za održivi razvoj“, a u utorak, 5. juna 2018. godine, svi zainteresovani građani po svom izboru u tri termina: u 08.00, 10.00 i 12.00 časova mogu da posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja – Vodozahvat I i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice.

 11894_1.jpg

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, izjavio je, obraćajući se prisutnima u velikoj većnici Gradske kuće, da su danas Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ partneri u ostvarivanju ciljeva Evropske nedelje održivog razvoja.

– Današnji dan smo posvetili vodi kao jednom od najznačajnih resursa za život i rad na planeti. Želim da ukažem na to da se naš grad odgovorno ponaša prema vodi i veoma skupocenim i složenim sistemima koji  obezbeđuju da se sirova voda crpi iz dubokih podzemnih izdani. Da se ona prerađuje do nivoa pijaće vode po evropskim normama kvaliteta, da se kontroliše njen kvalitet i distribuira do svih potrošača, a da se nakon upotrebe u domaćinstvima, vrtićima, školama i drugim ustanovama i industriji ona odvodi kanalizacionom mrežom i prečišćava na gradskom prečistaču, kako bi kao takva došla do jezera Palić – istakao je Bunford.

Takođe, dodao je, jedan od ciljeva je da se i u okolnim naseljima izgrade fabrike vode i prečistači otpadnih voda, kako bi se sprečilo zagađivanje okolnih rečica i vodotokova.

Na centralnom gradskom izvorištu prema Kelebiji, naveo je, izgradili smo Fabriku vode, koja pre ulaska u vodovodnu gradsku mrežu iz sirove vode značajno smanjuje štetne sastojke: arsen, amonijak i gvožđe i tako obezbeđujemo kvalitetnu zdravu vodu za piće za oko 80 odsto potrošača.

– U naredne dve godine biće izgrađena još jedna Fabrika vode na drugom gradskom izvorištu, koja će obezbediti isto takvu vodu za preostali deo potrošača u MZ Novi grad, Mali i Veliki Radanovac i Palić. U prethodnih nekoliko godina značajno smo ulagali u rekonstrukciju i izgradnju nove magistralne i sekundarne vodovodne mreže, kao i u kolektorsku i sekundarnu kanalizacionu mrežu, što ćemo činiti i ubuduće. Time ispunjavamo osnovni cilj – da je zdrava pijaća voda, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda kao urbana, civilizacijska potreba dostupna građanima, privredi i ustanovama u XXI veku – naglasio je Tivadar Bunford.

Procesni menadžer u JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gligor Geler, predstavio je projekat koji ima za cilj racionalnu potrošnju vode.

 11894_3.jpg

– Cilj je da ovaj dan obeležavamo zajedno sa decom, kako bi ih edukovali o značaju vode i racionalnije potrošnje. Za naše preduzeće ovo je jedan od najlepših dana u okviru planiranja godišnjih aktivnosti, jer u istoj nedelji obeležavamo Evropski dan održivog razvoja i Svetski dan zaštite životne sredine – rekao je Gligor Geler.

U utorak, 5.juna, kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, svi zainteresovani građani moći će u 8, 10  ili 12 časova da posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja - Vodozahvat I i Postrojenje za prečišćavanje  otpadnih voda grada Subotice. Na ovim objektima stručnjaci JKP ,,Vodovod i kanalizacija" Subotica će ih upoznati na prigodan način sa objektima i načinima prerade sirove vode, kao i otpadnih voda.