Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 74. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

15.06.2018.

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 74. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

11933_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je oko 4.000 subotičkih Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope 16. juna 1944. godine, a da je operacija čišćenja države od Jevreja započela 26. aprila 1944. godine.

On je naveo da je, kada je reč o transportu, pravljena selekcija, a da su i određivani prioriteti, da su Jevreji smatrani opasnima po društveni poredak isporučivani odmah u koncentracione logore, dok su drugi najpre izdvojeni u posebna stambena naselja, u geta, odakle su kasnije izručeni Nemcima.  

Od predratnih, nešto više od 6.000 subotičkih Jevreja u Suboticu se, posle Drugog svetskog rata, vratilo oko 1.000 preživelih, ali mnogi od njih nisu se zadržali u gradu, rekao je Bogdan Laban, i dodao da je zahvaljujući upravo onima koji su ostali, a kojih je bilo nekoliko stotina, u Subotici  očuvana jevrejska tradicija, običaji, religija i kultura.

Govoreći o odnosima između Srba i Jevreja, istakao je da je izvesno da koreni srpsko-jevrejskog prijateljstva sežu u doba vladavine Miloša Obrenovića i Drugog srpskog ustanka i da je Drugi svetski rat ispisao posebne stranice srpsko-jevrejskih veza.

11933_2.jpg

– O vekovnom prijateljstvu dva naroda svedoči i podatak da je srpska kraljevska vlada priznala Balfurovu deklaraciju kojom je Vlada Britanije, 2. novembra 1917. godine, podržala stvaranje jevrejske države u Palestini. Jedan od najzaslužnijih za to bio je doktor David Albala, sefardski Jevrejin, kapetan srpske vojske, srpsko-jevrejski ratni heroj. Na sugestiju Davida Albale, vlada Kraljevine Srbije prva je –  27. decembra 1917. godine – otvoreno podržala Balfurovu deklaraciju, kojom je Jevrejima priznato pravo na nacionalnu nezavisnost na tlu Palestine, trideset godina pre nego što je proglašena država Izrael – kazao je Bogdan Laban.

Uz podsećanje da su, jačanjem ekonomske moći, Jevreji u Subotici početkom dvadesetog veka poželeli bogomolju koja bi odgovarala potrebama i ugledu njihove zajednice, on je podvukao da je subotička Sinagoga, sagrađena 1902. godine, simbol ne samo razvoja lokalnog jevrejskog stanovništva nego i zajedništva i solidarnosti svih naroda koji žive u našem gradu, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost.

– Ovaj jedinstveni sakralni objekat obnovljen je posle 40 godina i drago mi je što će u životu Jevreja, ali i ostalih Subotičana, kako je na svečanom otvaranju krajem marta ove godine istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti kuća molitve, učenja i okupljanja. Verujem da se Holokaust nikada i nigde ne sme i neće ponoviti. Na nama i budućim generacijama je da pamtimo, čuvamo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere, i što su stali u odbranu nacionalnog ponosa i prava na postojanje – poručio je gradonačelnik Laban.

11933_3.jpg

Glavni rabin Srbije, Isak Asiel, rekao je, između ostalog, da zlo može da se dogodi svakog dana, da ono što se  tada desilo može da se ponovi, a da je naše da budemo budni, zato što zlo ne spava.

– Ono je tu oko nas, a mi smo ti koji možemo da dopustimo da se razmahne ili da ga u tome sprečimo – naglasio je Isak Asiel.

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i članovi Gradskog veća, Nemanja Simović i Ilija Đukanović. U ime Skupštine AP Vojvodine venac je položio predsednik Skupštine Ištvan Pastor, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Venac je, takođe, položio i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici jevrejskih opština, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta i brojnih organizacija i udruženja.

11933_4.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave, venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položile su pomoćnica gradonačelnika Žužana Magoši i odbornica Erika Dorogi.