Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Spektakularan koncert Srbskih pravoslavnih pojaca

18.06.2018.

Minutom  ćutanja u čast nastradalog dečaka Alekse  Dimitrova  i himnom „Bože pravde“ koju su izveli đaci subotičkih škola, učesnici projekta pod nazivom „Srpska tradicija kroz muziku“,  spektakularan koncert na  prepunoj Letnjoj pozornici na Paliću održali su Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, koji su za svoj rad na očuvanju srpske tradicionalne muzike 2013. godine blagosloveni od Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

 11947_1.jpg

U svrhu očuvanja  srpske tradicionalne muzike, bogatim repertoarom  duhovnih, nacionalnih i etno pesama razgalili su srca svih ljubitelja ove vrste muzike. Ambijent srednjovekovne građevine ukombinovan sa nošnjom  i scenskim nastupom akapelo sastava, odavao je nesvakidašnji sklad i  posebnu draž,  i na veličanstven način dočarao doba opevano u pojanju.

Bogat repertoar  koji veliki broj pesama čuva od zaborava, upotpunili su članovi Muzičkog ateljea  „Iskon Etno“ koji su nastupili kao gosti na koncertu, a  Srbski pravoslavni pojci, prvi put u svom postojanju, uručili su Blagodarje, posebnu povelju zahvalnosti, na podršci u očuvanju srpske tradicionalne muzike i tradicije uopšte, gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i Jasmini Stevanović.

Zahvaljujući se na Blagodarju, Jasmina Stevanović je prisutnima rekla da se „po mnogo čemu razlikujemo jedni od drugih, ali vera u pravoslavlje je nešto što treba da nas okupi i sjedini u nameri da očuvamo svoje bogato kulturno i istorijsko nasleđe, jer bez jezika, vere i istorije narod i nismo“.

11947_2.jpg