Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici obeležena godina dana rada Vlade Republike Srbije

05.07.2018.

Grad Subotica, danas je bio domaćin Vladi Republike Srbije, koja je obeležila godinu rada. Premijerka Brnabić, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima ambasade SR Nemačke u Srbiji, obišla je nemačku kompaniju „Norma grupu“ koja je od početka svog poslovanja u našoj zemlji uložila više od 32 miliona evra.

„Norma grupa“, koja razvija i proizvodi spone, spojnice i cevi za protok fluida za automobilsku industriju, trenutno zapošljava 1.200 ljudi i izvozi svoje proizvode u 50 zemalja širom sveta.

-Norma grupa Srbija nije samo distributivni centar, već se ceo proces izrade proizvoda dešava upravo ovde, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za šta se mi kao Vlada zalažemo – jačanje ekonomije koja se zasniva na inovacijama i znanju - izjavila je premijerka

Predsednica Vlade podsetila je da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

- Počastvovani smo što je „Norma grupa“ probudila interesovanje Vlade premijerke Ane Brnabić. Kao lider na svetskom tržištu u oblasti visoko razvijene tehnologije spojnih sredstava, stekli smo ugled atraktivnig poslodavca u regionu – naglasio je Tomas Kraus, potpredsednik EMEA EJT grupacije „Norma grupa“

Nakon obilaska Norma grupe, premijerka je posetila i Hemijsko- tehnološku školu za čiju obnovu je iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara.

To je prva sveobuhvatna obnova zgrade u kojoj se nalazi Hemijsko-tehnološka škola, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

 

Radove na rekonstrukciji predstavio je direktor škole Nikola Matković, a u pratnji premijerke Hemijsko-tehnološku školu su obišli i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

-Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uslove u kojima đaci uče i rade - naglasila je premijerka.

Brnabić je ukazala i da je Hemijsko-tehnološka škola, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, primer za sve druge obrazovne ustanove kako se uz razvijanje preduzetništva i dualnog obrazovanja pomaže učenicima da lakše nađu zaposlenje nakon završetka školovanja.

U Apoteci Subotica premijerka je prisustvovala prezentaciji sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

Prezentaciji ova dva sistema prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Sistem „eRecept“, koji od 30. juna funkcioniše na teritoriji cele Srbije, omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od 6 meseci. To znači da hronični pacijenti neće, kao do sada, 12 puta godišnje odlaziti kod lekara po recept, već samo dva puta. Od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano je 32.785.678 recepata. Na neophodnom materijalu za štampanje recepata, godišnje će se štedeti oko dva miliona evra.

 

-Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija - izjavila je Brnabić.

U okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade Republike Srbije u centru grada održana je i akcija “Policajac u zajednici". Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Bogdan Laban, obišli su danas ovu akciju kojom su pripadnici policije i vojske pokazali građanima na glavnom gradskom trgu, neke veštine, sposobnosti, metode rada i opremu kojom raspolažu.

Brnabić je izrazila zahvalnost ministrima Stefanoviću i Vulinu na svemu što su učinili kako bi policija i vojska bile bliže građanima i na taj način simbolično pokazali da je Vlada Srbije tu za građane, da ih obezbeđuje, štiti i njihov život čini kvalitetnijim.

-Imamo još mnogo da radimo da bismo podigli Srbiju. Službe bezbednosti su dobar pokazatelj toga šta možemo da uradimo kada radimo svaki dan i damo sve od sebe, jer smo za relativno kratko vreme uspeli da ih podignemo, uložimo puno u njih i vratimo našu tehnologiju, znanje i makar malo povratimo životni standard i tako se zahvalimo našim službama bezbednosti koje se bave najopasnijim poslom u zemlji zarad svih nas - poručila je predsednica Vlade.

Ona je dodala da će Vlada nastaviti da ulaže u policiju, istakavši da joj je drago što je usvojen Zakon o izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti i što će se od septembra krenuti u prvu fazu izgradnje stanova.

-Iskazala bih zahvalnost i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je prvi uvideo potrebu da se službe bezbednosti vrate na svoje noge i povežu ponovo sa građanima. Mislim da mi idemo dalje hrabro tim koracima - ocenila je Brnabić.

Stefanović je istakao da je ponosan na rezultate koje je za godinu dana rada ostvarila Vlada Republike Srbije, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, i naglasio da će policija nastaviti snažno da se bori protiv kriminala.

Ministar je izrazio zahvalnost premijerki i Vladi Republike Srbije na podršci za opremanje policije.

-Ove i prošle godine nabavili smo novi kontigent vozila, unapredili naoružanje i opremu, ali radimo i na nabavci novih helikoptera, obnovi zgrada, ulažemo više u obuku kadrova jer hoćemo da pripadnici policije budu dobro obučeni i opremljeni, kako bismo zaštitili njihove živote i bili efikasniji u zaštiti građana i njima bili na usluzi - poručio je Stefanović.

Vulin je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo odbrane čine jedinstven sistem bezbednosti Republike Srbije.

-Svi zajedno činimo Srbiju sigurnom, bezbednom. Tu smo da svakom našem detetu osiguramo bezbednost, pravo da se razvija i da napreduje - poručio je on i dodao da je Vojska Srbije u stanju da zaštiti integritet i svaku stopu naše zemlje.

Pažnju Subotičana, kao i svakog puta pri organizacije ove akcije, privukli su četa konjanika, službeni psi, vozila i motocikli, ali i borilačke veštine koje su prikazali pripadnici Žandarmerije. Mališani su imali priliku da se, uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, penju na veštačku stenu, da na improvizovanom pešačkom prelazu uče kako se bezbedno prelazi ulica, a u druženju sa policijskim službenicima nezaobilazni su bili vatrogasci i uživanje u vatrogasnoj peni. Građani su imali priliku da se upoznaju, ali i da sami oprobaju neke metode koje kriminalistička policija koristi prilikom rasvetljavanja krivičnih dela i identifikovanja počinilaca, kao što su uzimanje otisaka papilarnih linija.

Na kraju boravka Vlade Srbije i premijerke Brnabić u Subotici, održana je press-konferencija na Velikoj terasi na Paliću na kojoj je premijerka građanima Srbije podnela izveštaj o godini dana rada Vlade.

 

Brnabić je poručila da je Vladi koju vodi važno da je otvorena, dostupna i pristupačna građanima, orijentisana na rezultate i da razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja.

-Čitava Vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljna postignutim rezultatima Srbije. Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade - istakla je predsednica Vlade.

Premijerka je istakla da Vlada radi u službi svojih građana i podsetila na to da su tokom 365 dana rada ove vlade povećane penzije i plate u javnom sektoru, da su nastavljene ekonomske reforme i reforma javne uprave. Do kraja godine biće ukinut Zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine i sve penzije biće povećane za 7,2 odsto, a biće i dodatnog povećanja za one sa najmanjim prinadležnostima, naglasila je Brnabić i podsetila na to da su penzije prethodno povećane za pet odsto.

Takođe, ona je navela da su plate u javnom sektoru povećane između pet i 10 odsto i da se do kraja godine planira još jedno povećanje, zahvaljujući dobrim rezultatima fiskalne discipline.

Održana je finansijska disciplina i nastavljeni su važni infrastrukturni projekti, naglasila je predsednica Vlade i dodala da je završen Klinički centar u Nišu, kao i da su otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Prema njenim rečima, na jučerašnji dan imali smo suficit u budžetu u iznosu od 29,7 milijardi dinara, javni dug smanjen je i iznosi 59,6 odsto, a ekonomski rast ostaje prioritet.

Brnabić je, pozivajući se na "Fajnenšl tajms", saopštila da je Srbija privukla 12 puta više stranih direktnih investicija nego što se očekuje i na taj način postala prvak sveta u konkurenciji 194 zemlje.

Neto priliv stranih investicija za šest meseci, kako je navela, iznosi 1,1 milijardu evra.

Brnabić je ukazala na to da je u prvih godinu dana rada Vlade minimalac povećan 10 odsto i da je podignut cenzus za neoporezivi deo sa 11.790 na 15.000 dinara, čime je značajno rasterećena privreda. Premijerka je istakla da je Srbija na "Duing biznis listi" Svetske banke prošle godine zauzela 43. mesto od 190 zemalja, što je najbolja pozicija ikada na toj listi, a Svetska banka je proglasila našu zemlju liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi.

Prema njenim rečima, završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, pohvaljeni kao jedan od šampiona reformi u svetu i dogovorili smo novi bez finansijske podrške, koja nam nije potrebna čak ni iz predostrožnosti, kako bismo obezbedili nastavak strukturnih reformi

Premijerka je saopštila da je potpisano 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, koji su vredni 250 miliona evra i koji će obezbediti 9.227 novih radnih mesta.

Vlada, kako je istakla, nastavlja da rešava problem stečaja, podiže stare gigante i domaće brendove i već je rešeno pitanje "Galenike", IMT-a, "Magnohroma", a radiće se na rešavanju problema "Ikarbusa", BIP-a, FAP-a, "Valjevske pivare", "Toze Marković" i drugih kompanija.

Brnabić je naglasila da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast od 4,6 odsto, što je najveći rast u protekloj deceniji.

Ona je istovremeno poručila da je potrebno novo znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost.

Brnabić je podsetila na to da je uvedena informatika i računarstvo kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, pri čemu Srbija ima najbolji program u Evropi.

Škole su povezane internetom, novi kompjuteri su nabavljeni, uvedeni su elektronski dnevnici u više od 560 škola u Srbiji i do kraja godine koristiće ga sve osnove škole, a onda će se krenuti sa njegovim uvođenjem i u srednje škole, najavila je premijerka.

Takođe, kako je dodala, ovih dana učenicima će biti na raspolaganju više od 40 IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, što je za pet puta više nego pre.

Ona je ponovila da je digitalizacija velika šansa za našu zemlju, uz podsećanje na to da je otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens, da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma u regionu, da je otvoren prvi državni Data centar u Beogradu, dok će od 1. oktobra biti ukinut pečat za privredu, koji se šalje u istoriju.

Brnabić je navela da je u prethodnih godinu dana investirano više od 81 milijarde dinara u putnu i železničku infrastrukturu, otvoreno 36 kilometara auto-puta na Koridoru 10, potpisan ugovor vredan 450 miliona evra za deonicu Preljina–Požega, i rekonstruisano i pušteno u saobraćaj 77,6 kilometara pruge.

Ona je ukazala na to da je nakon 19 godina posle NATO bombardovanja obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu i ponovo uspostavljen železnički saobraćaj.

Investicija od pet miliona evra uključuje izgradnju auto-puta Mira, od Niša do Prištine, Fruškogorskog auto-puta i auto-puta Beograd–Sarajevo i to je ono što nas očekuje u narednom periodu, najavila je premijerka.

Ona je istakla da će biti rekonstruisan i Klinički centar u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine i centar u Kragujevcu, uz napomenu da je obnovljena Univerzitetska klinika u Tiršovoj, u koju je već uloženo više od 6,5 miliona evra.

Ponosni smo na to što smo konačno završili rekonstrukciju Narodnog i Savremenog muzeja, kao što smo završili i rekonstrukciju Galerije Matice srpske u Novom Sadu, poručila je ona i ocenila da to pokazuje koliko je Vlada fokusirana na rezultate.

Brnabić je naglasila da su uvedene elektronske zdravstvene knjižice, da je proširen projekat E-beba, koji je sada ušao u drugu fazu i omogućava roditeljima da već u porodilištu podnesu i zahtev za roditeljski dodatak.

Takođe, kako je dodala, uveden je i sistem e-recept, koji omogućava automatsko izdavanje recepata hroničnim bolesnicima, a pokrenuta je i platforma e-sud.

Premijerka je, govoreći o projektu adresni registar, rekla da će taj projekat omogućiti da se do kraja ove godine konačno uvede u red državna uprava, odnosno da svi građani imaju broj i ulicu na kojoj žive i rade.

Pre godinu dana pustili smo u rad sistem elektronske javne uprave, kako građani ne bi više bili kuriri države, istakla je Brnabić i dodala da je time građanima ušteđeno 500.000 sati čekanja u redu, a državi približno 20 miliona dinara za štampanje papira.

Govoreći o populacionoj politici, ona je podsetila na usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i izmene i dopune Strategije za podsticanje rađanja, u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Premijerka je saopštila i da je u prvih godinu dana rada Vlade Srbije zaplenjeno 1.107 kilograma narkotika i otkriveno 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge.

Takođe, u prvoj godini mandata izvršena je i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije i otvorena su četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ukazala je Brnabić.

Na kraju press-konferencije upriličene povodom godinu dana rada Vlade Srbije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objavio je da je Papua Nova Gvineja šesta zemlja koja je povukla prizanje nezavisnosti Kosova.

-Tih šest zemalja ima površinu od 800.000 kvadratnih kilometara, što je deset puta više od Srbije i 25 miliona stanovnika. Veoma često se sa nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, govorimo da su one male i nebitne. Kako su bile bitne kad su priznale Kosovo, a sad kad ga povlače nisu bitne. Ovo je veliki uspeh za našu državu - rekao je Dačić.

On je istakao da će Srbija nastaviti sa tim radom bez obzira sa kolikim pritiscima se suočava.