Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministri godišnjicu obeležili - radno

05.07.2018.

Ministri u timu premijerke Ane Brnabić, u okviru obeležavanja proslave godinu dana rada Vlade Srbije, proveli su dan u Subotici – radno.
Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je otvaranju Carinskog terminala u Slobodnoj zoni Subotica. Izgradnju modernog objekta, vrednog 50 miliona dinara, u potpunosti je finansirala Vlada Srbije.

11980_1.jpg

- Više od 15 hiljada vozila godišnje prođe kroz zonu i zato smo želeli da napravimo moderan carinski terminal, veliki parking za putnička i teretna vozila i da tako ubrzamo rad kompanija – naglasio je ministar Siniša Mali.
Slobodna zona će izgradnjom novog Carinskog terminala poboljšati  nivo poslovanja, ubrzati procedure i postati još sigurniji partner u poslovanju.
Državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern prilikom današnjeg obilaska deonice “ipsilon kraka” Koridora 10, od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, je najavio da će radovi na kompletnoj obilaznici oko Subotice, posle tri decenije od početka izgradnje, da budu završeni  do kraja 2019. godine.

11980_2.jpg

Kraj 2019. i početak 2020. godine trebao bi da bude i kraj još jednog kapitalnog projekta  čija se gradnja u Subotici meri decenijama. To je Narodno pozorište.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je ovu, najznačajniju investiciju u kulturi, koja se gradi već 12 godina, i tom prilikom je najavio  da bi prva polovina 2020. godine  trebala da bude krajnji rok za okončanje radova na Narodnom pozorištu u Subotici.
On je sa članom Gradskog veća zaduženom za oblast kulture Miroslavom Babić obišao i nedavno rekonstruisanu Sinagogu i Gradski muzej.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić najavio je danas na Paliću da će Vlada Srbije da uloži 100 miliona dinara u izgradnju akva parka na obali Palićkog jezera.

11980_3.jpg

- Spremni smo da dalje ulažemo u razvoj turističke infrastrukture, da obogatimo turističku ponudu, a pred nama je i teži deo posla, a to je promocija Palića kao turističke destinacije, kako nam naši građani ne bi pored svih lepota Palića odlazili u mađarske i slovenačke banje – istakao je ministar Ljajić.
On je  najavio i važan projekat  izgradnje velnes i spa centra sa otvorenim i zatvorenim bazenima, koju Vlada Srbije realizuje sa Pokrajinskom vladom i Gradom Subotica.
-Vrednost tog projekta je više od 800 miliona dinara. Plan je da ove godine počne prva faza, vredna oko 350 miliona dinara i verujem da ćemo tim sadržajem zadržati naše građane, ali i privući inostrane turiste – naveo je Ljajić.

Ministar Ljajić je sa domaćinom Nebojšom Darabošem, direktorom preduzeća “Park Palić” obišao Letnju pozornicu i bioskop „Abazija“, koje su zahvaljujući sredstvima iz republičkog budžeta dobile novo ruho.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i  Predrag Petričević vlasnik firme SMB gradnja potpisali su danas u Gradskoj kući ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona, koja podrazumeva zamenu atletske staze i pripadajućih atletskih borilišta, kompletnu zamenu trave sa drenažom i sređivanje prostorija koje koriste sportski klubovi na ovom objektu.
Udovičić je nakon potpisivanja ovog dokumenta  istakao da je cilj države da pomogne Subotici da ovaj stadion bude jedan od najmodernijih u Srbiji, ali i šire. 

Želimo da ohrabrimo Suboticu da sa svojim sportskim objektima još više radi na sportskom turizmu, na privlačenju što većeg broja ekipa na pripreme, ali i da konkuriše za to da bude domaćin velikih međunarodnih takmičenja, ukazao je ministar.

- Imamo priliku da na godišnjicu rada Vlade sumiramo rezultate koje smo u prethodnom periodu postigli. Većim delom sredstvima iz republičkog budžeta izvršena je klimatizacija Hale sportova, ugrađeni su novi reflektori na Gradskom stadionu, a ove godine krećemo sa izgradnjom nove atletske staze. Time ćemo zaokružiti jednu celinu, omogućiti našim sportistima da se na adekvatan način takmiče, a samim time i našim građanima omogućimo bolji ambijent kada gledaju naše sportiste. Uz pomoć Republike i Pokrajine renovirali smo brojne sportske terene i nastavićemo sa tim aktivnostima  - rekao je gradonačelnik Laban.
Ministar Vanja Udovičić je u okviru posete Subotici u pratnji sa Nemanjom Simovićem, članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu i sa Goranom Marinkovićem, generalnim sekretarom Sportkog saveza Srbije obišao Halu sportova i Gradski stadion.

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je danas javnobeležničku kancelariju Nikole Milišića u Subotici i istakla da će tokom nedelje biti raspisan novi konkurs za popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta za područje 34 osnovna suda.

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović obišla je danas radove na rekonstrukciji Gerontološkog centra u Subotici, koji se finansiraju sredstvima iz evropskih fondova Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija 2014-2020.
Joksimović je naglasila da je ukupna vrednost ovog projekta za četiri pogranične opštine - Suboticu i Apatin u Srbiji i Osijek i Đakovo u Hrvatskoj, 560.000 evra, pri čemu je od tog iznosa najviše izdvojeno za ovaj projekat u Subotici, 267.000 evra granta. 

Ministar je, ukazavši na to da je ukupan iznos Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske od 2014. do 2020. godine 34 miliona evra, istakla da su u toku novi pozivi, kao i da osim sa Hrvatskom, Srbija ima prekogranične programe sa Bugarskom, Rumunijom, Crnom Gorom, BiH, Makedonijom i Mađarskom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović uručio je danas prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova i najavio značajna ulaganja u domaći agrar.

Ministar je poručio da će domaćim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.

-Nakon osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore, istakao je ministar i ocenio da je ovo veliki dan i prekretnica u poljoprivredi, jer po prvi put evropski novac ide direktno u ruke srpskih poljoprivrednika – rekao je Nedimović..

Nedimović je naveo da su ugovori dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri čija je delatnost ratarstvo i jednom koji se bavi voćarstvom.
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će sredstva od 500 miliona dinara, koja je država opredelila lokalnim samoupravama za podizanje nataliteta, biti dodeljena 61 opštini
Đukić Dejanović je, tokom obilaska Predškolske ustanove "Naša radost" istakla da se na konkurs koji je raspisan krajem maja prijavilo 119 opština, pri čemu je najbolje projekte imala 61 lokalna samouprava. 

Ministar je ukazala na to da je Subotica aplicirala za rekonstrukciju centralne kuhinje u pomenutoj predškolskoj ustanovi, u kojoj se spremaju obroci za 55 vrtića na teritoriji te opštine. 

Dodeljenim sredstvima u ovoj predškolskoj ustanovi biće rekonstruisana centralna kuhinja, u kojoj se dnevno sprema do 12.000 obroka za više od 4.000 mališana, navela je ona.

Ona je danas u Subotici posetila porodicu Tripković, koja čeka prvo dete, i tom prilikom se u razgovoru sa Jasnom Tripković, koja je u sedmom mesecu trudnoće, informisala o tome koliko su mladi bračni parovi upoznati sa merama koje država sprovodi kako bi podstakla rađanje u Srbiji.

Tripković je istakla da je prijatno iznenađena podsticajnim merama, s obzirom na to da su ranije roditelji za rođenje prvog deteta dobijali 38.000 dinara, a sada 100.000 dinara.

Ona je na  Ekonomskom fakultetu u Subotici  predstavila rezultate istraživanja o migraciji studenata.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, posetio je Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka".
On je rekao da su korisnici ustanove "Kolevka" zbrinuti na najbolji mogući način, što je odraz odnosa države prema osobama sa smetnjama u razvoju, i dodao da će se nastojati da se njihovi uslovi života konstantno unapređuju.

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" Nenad Kozomora rekao je da ta ustanova trenutno ima 240 korisnika i da je od toga najveći broj dece u stacionarnom delu. 

Godišnjicu rada Vlade radno je obeležio i minister bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je obišao kompaniju “Tehnologije budućnosti” dok je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, obišao  Regionalnu deponiju i Zoološki vrt.