Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano jubilarno „Takmičenje risara“

14.07.2018.

Јубиларно 50. „Такмичење рисара“ једна од најатрактивнијих манифестација у оквиру „Дужијанце”, одржана је данас на њиви поред цркве Светог Јосипа Радника, у Ђурђину. Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић јуче је као изасланик председника Републике Србије Александра Вучићау раним јутарњим сатима стигао у Ђурђин међу жетеоце. Манифестацију су својим присуством увеличали и државни секретар у Минстарству пољопривреде, шумарства и додопривреде Владе Републике Србије, Сенад Махнутовић и градоначелник Суботице Богдан Лабан.

11995_1.jpg

-Моје данашње присуство на овој манифестацијијасно показује колико председник Вучић придаје значај унапређењу положаја хрватске националне мањине у Србиј. Трудимо се да он буде у складу са  највишим европским, и међународним стандардима – нагласио је Стевановић.
Председник Србије се, наставио је Стевановић, на дневној бази интересује како иде реализација пројеката које  смо договорили са представницима хрватске националне заједнице.

11995_2.jpg

Поздрављајући присутне у име Владе, Министарства и у своје име Сенад Махнутовић се захвалио организаторима на успешно организованој манифестацији и пожелео им да ова и године пред нама буду берићетне.
-Мени је част што данас могу да будем присутан на овој манифестацији која нанајбољи начин представља спој очувања културе и традиције овог краја, националне мањине у нашој земљи и захвалности на плодовима које нам даје наша земља – рекао је Махнутовић.
Градоначелник Богдан Лабан најпре се захвалио представницима Владе Републике Србије и председника Републике Србије и рекао да Град Суботица ужива њихову велику подршку.
-Зајхваљујући тој подршци покренули смо са мртве тачке вишедеценијске капиталне незавршене пројекте, по којима је Суботица била позната.  У наредне две године, управо захваљујући подршци Владе и председника Републике ми можемо да очекујемо да ће се завршити „ипсилон крак“ и Народно позориште“ , као и значајна улагања у Палић- подсетио је Богдан Лабан.
Он је рекао да и „Дужијанца“ ужива подршку Града, Покрајине и  Републике.

11995_3.jpg

-Драго нам је да нам такмичење рисара даје могућност да се на тренутак вратимо у прошлост да се подсетимо како се то некада радило, како се одвијала жетва и да на најбољи начин осетимо тај спој прошлости и садашњости – рекао је Лабан.
Председник Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“, монсињор др Андрија Анишић идстакао је да се ове године обележавају три јубилеја , 50 година одржавања манифестације Такмичење рисара и то у континуитету, затим пола века од када је одржана прва такозвана  „градска Дужијанца“ и 25 година од обједињавања градске и црквене Дужијанце.
-Са задовољством смо констатовали пре неколико дана код градоначелника Богдана Лабана да је то јединствена манифестација  коју две такве институције, Град и Католичка црква, раде заједнички и то већ четврт века, на  шта смо посебно поносни и захвални Граду, Покрајини и Републици на великој подршци – истакао је Анишић.
Домаћини овогодишњег „Такмичења рисара“ су Стипан и Марија Кујунџић.

-Припремила се добра ракија, дочекуша, наше жене су направиле ручак, доручак како га ко назива, дебела сланина од мангулице, киселомлеко, домаћи хлеб,црни лук и црвена паприка – навео је Стипан Кујунџић.
Рисари су се, као што и обичај налаже, на њиви окупили већ у шест часова ујутру, а послеплетења ужади и дочека гостију који су на њиву стигли на каруцама, уследила је смотра рисара и рисарски ручак: на трпези од сламе постављеној на њиви служена је сланина, хлеб, црнилук и кисело млеко.
Чобанским звоном градоначелник је означио почетак такмичења, након чега су 22 жетелачка пара старијих и шест парова млађих косаца одмерила снаге.
Према речима домаћина Стипана Кујунџића овогодишњи рис био је тежак испит за младе рисаре, а није било лако ни оним искуснијим , јер је жито полегло и било је тешко правити откосе. Ипак, то није сметало Маринку Кујунџићу и Ружи Јухас да и ове године буду најбољи рисарски пар на Такмичењу.
Организатор манифестације „Такмичење рисара 2018“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.