Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

DRI-Subotica primer dobre prakse

18.07.2018.

Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Narodne skupštine Republike Srbije održana je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće. Dan ranije i skupštinski Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, takođe je održao svoju sednicu, u Subotici.

12011_1.jpg

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, dr Aleksandra Tomić naglasila je da je u skladu sa Programom reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine da se sednice koje se odnose na rad Državne revizorske institucije na  transparentan način održavaju i izvan Beograda.

12011_2.jpg

-Ovog puta smo izabrali Grad Suboticu da razmotrimo izveštaje Državne revizorske institucije o obavljenim revizijama kod korisnika javnih sredstava - zaključila je Tomić.

Generalni državni revizor i predsednik Državne revizorske institucije, dr Duško Pejović, predstavljajući izveštaj sektora  o sprovedenim revizijama pred Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava,  naglasio je da grad Subotica može da posluži kao primer dobre prakse za ostale gradove kada je u pitanju otklanjanje nepravilnosti.

-Tokom sprovođenja revizije Završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2015. godinu, revizori su utvrdili da od 389 zaposlenih , 386 nije imalo dobro obračunate plate. Zbog toga je 123, 5 miliona dinara više isplaćeno iz budžeta grada - istakao je dr Pejović.

Generalni državni revizor je naglasio da su, nakon sprovedene revizije sve isplate plata svedene u zakonski okvir.

 Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Bogdan Laban je istakao da grad Subotica u poslednje dve godine predstavlja dobar primer upravljanja javnim finasijama.

-Stavljajući u prvi plan ravnomerni razvoj svih lokalnih samouprava Vlada Srbije održala je, na godišnjicu formiranja, radnu sednicu u našem gradu. Današnja sednica Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kojoj prisustvuju i predstavnici Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, jasno ukazuje na opredeljenost nosilaca javne vlasti  na čelu s predsednikom, Narodnom skuštinom i Vladom Srbije, da svoj rad učine transparentnim i vidljivim svim građanima – rekao je Laban.
 
Takođe je važno istaći, napomenuo je,  da održavanje sednice Odbora za finansije i kontrolu javnih sredstava na teritorijama lokalnih samouprava pružaju priliku da se kroz javni dijalog i razmenu informacija podigne kvalitet javnih usluga i uspostave mehanizmi za konstantno unapređivanje života građana.
 
- Budžet je kreiran i troši se u skladu sa zakonima i poštovanjem etičkih principa, što predstavlja suštinu odgovornog poimanja politike. Svi funkcioneri grada Subotice svesni su svoje uloge – javne službe koja građanima treba da olakšava život – istakao je Laban.
 
Očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, rad na razvoju komunalne i saobraćajne infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani Subotičani, koji su trenutno bez posla, u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu - podvukao je Laban.
 
-U prethodnom periodu uspeli smo da stabilizujemo poslovanje kompletnog javnog sektora, da realizujemo veliki broj kapitalnih ulaganja, i privučemo veliki broj stranih investitora. Naravno, uvek postoji prostor za dalje unapređivanje i usklađivanje rada s evropskim standardima, ali pre svega s interesima građana. I zato ćemo i dalje nastojati da pratimo standarde koje u svom radu postavljaju predsednik Republike i Vlada Srbije – zaključio je Laban.
 
Prema rečima predsednice Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežane Petrović narodni poslanici izabrani su od građani i dužni su da rade u njihovom interesu i da im  polažu račune.

- Pozvali smo predstavnike Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da podnesu izveštaj o svom radu. Ovo je prilika da subotički privrednici u direktnom kontaktu  dobiju odgovor od nadležnih predstavnika ministarstava za sve ono što su njihove potrebe – istakla je Snežana Petrović.

Na sastanku ovog Odbora gvorilo se i o procedurama i načinima na koje mala i srednja preduzeća mogu da apliciraju za različite kreditne linije u saradnji sa Komercijalnim bankama i Fondom za razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević upoznao je članove Odbora sa rezultatima međunarodne saradnje tokom koje su potpisani sporazumi koji za cilj imaju privlačenje stranih investicija.
Knežević je izdvojio projekte „Najbolje iz Srbije“ koje je Ministarstvo organizovalo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i projekat subvencionisanih odmora koji je uspešno završen sa dodelom stohiljaditog vaučera. On je istakao da će, ukoliko stepen iskorišćenosti vaučera bude preko 90 odsto, biti razmotrena mogućnost o nastavku akcije u narednoj godini.
 
Održavanje sednice podržano je kroz projekat koji sprovodi UNDP “Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine”, a pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za razvoj.