Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen projekat izgradnje i lokacija budućeg Doma kulture na Paliću

17.08.2018.

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat, članovi Gradskog veća zaduženi za oblast kulture i privrede, Miroslava Babić i Akoš Ujhelji, i predsednica Skupštine MZ „Palić“, Marta Dobo, predstavili su danas projekat izgradnje i lokaciju budućeg Doma kulture na Paliću, koji će se realizovati u okviru projekta „Colourcoop – Raznobojna saradnja“. Nosilac projekta je Evroregionalna razvojna agencija iz Segedina DKMT, a partneri Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, Udruženje mladih za razvoj zajednice Eđmašert iz Morahaloma, Grad Subotica i Grad Novi Sad.

12050_1.jpg

Na pres-konferenciji, održanoj na Velikoj terasi na Paliću, Timea Horvat, odgovorni menadžer ovog projekta, navela je da su ciljevi projekta razvoj sveobuhvatne kulturne strategije i platforme za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala za ceo mađarsko-srpski pogranični region, jačanje kulturnih veza, upoznavanje jezika, tradicije i uzajamno razumevanje.

– Predviđeno je i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na mađarskom i srpskom jeziku, osnivanje srpskih i mađarskih kulturnih centara, kao i izgradnja domova kulture u Morahalomu i Paliću. U okviru projekta realizovaće se 48 kulturnih događaja, tri trodnevna festivala, šest tematskih izložbi i tri pozorišna performansa – rekla je, između ostalog, Timea Horvat.

Miroslava Babić je dodala da je jedan od ciljeva projekta i integrisanje Novog Sada, buduće Evropske prestonice kulture 2021. u kulturni turizam mađarsko-srpskog pograničnog regiona, a da je najznačajniji legat projekta posmatranje kulture kao ključa za razvoj turizma, jačanje kulturne i kreativne industrije utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti,

– Kao aktivnosti u projektu, u okviru novoosnovanih kulturnih centara na Paliću, Morahalomu i u Novom Sadu, biće organizovane izložbe, književne večeri, pozorišni performansi, kreativne radionice. Cilj ovih događaja je da pomognu pripadnicima raznih etničkih zajednica da uče o kulturnim vrednostima, tradicijama, umetničkim dostignućima i umetnicima svojih suseda – kazala je Miroslava Babić.

Objekat u Morahalomu će, istakla je, imati veliku salu za 400 ljudi, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu, a biće izgrađeni i trgovi za muzičke, plesne i likovne programe.

– Kulturni centri će predstavljati ambasadore kulture u poštovanju srpske i mađarske manjine u ovom pograničnom području. Rezultat projekta su, dakle, nove kulturne manifestacije, festivali, izložbe i dva nova objekta: Mađarski dom kulture na Paliću i Srpski dom kulture u Morahalomu – naglasila je Miroslava Babić.

Akoš Ujhelji je podsetio da subotička lokalna samouprava razvija putnu infrastrukturu u smislu izgradnje biciklističkih staza, a sve u cilju što lakšeg i boljeg pristupa turističkim destinacijama.

- Jedan od najvažnijih projekata na Paliću trenutno je izgradnja biciklističke staze od ulice Prežihov Voranca do nadvožnjaka. Ukupno ulaganje u realizaciju ovog projekta iznosi oko 13,5 miliona dinara od kojih Ministarstvo privrede finansira 5,6 miliona dinara, dok je ostatak obaveza Grada Subotica. Investicija će se okončati u toku jeseni ove godine – rekao je Ujhelji.

Prema njegovim rečima, nastaviće se sa promovisanjem turističkih potencijala kroz permanentno informisanje posetilaca putem postavljanja turističke signalizacije i mobilne aplikacije.

– Rekonstrukcijom železničke pruge Segedin–Subotica–Baja, kao i trase između Beograda i Budimpešte, omogućiće se ekspanzija ciklo turizma u ovom regionu, što će rezultirati višestrukim povećanjem broja posetilaca turističkim destinacijama, kao i kulturnim manifestacijama – podvukao je Akoš Ujhelji.

Period realizacije projekta je 1. jun 2017. – 31. maj 2020. godine. Ukupna vrednost projekta je 3.738.247,30 evra.

 12050_2.jpg