Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 17. „Interetno” festival

23.08.2018.

Uz bogat folklorni program u Mađarskom kulturnom centru „Nepker” večeras je svečano otvoren 17. „Interetno” festival. Zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić je, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i građana Subotice, pozdravio goste, učesnike i čestitao organizatoru ovog tradicionalnog međunarodnog festivala plesa.

 

12056_1.jpg

- Sve čestitke organizatoru festivala koji je subotički trg pretvorio u Etnopolis u kome gosti i učesnici ove manifestacije mogu da upoznaju Suboticu i Subotičane, a i naši građani imaju mogućnost da se upoznaju sa drugim kulturama i običajima - rekao je Veljko Vojnić.

 On je istakao da Subotica zaslužuje ovakav festival, ali i da ovakvi festivali zaslužuju Suboticu.

 - U ovom  gradu živi 21 nacionalna zajednica i u njemu se zvanično govore tri jezika. Poželeo bih svima da uživaju u ovoj magiji raznolikih kultura i običaja – naglasio je Vojnić.

Dragan Đorđević, predsednik CIOFF-a Srbije - Međunarodne organizacije folklornih festivala, rekao je da za visok nivo organizacije festivala sve pohvale zaslužuje domaćin Mađarski kulturni centar „Nepker“.

 - I ove godine svet je došao u Suboticu. Svake godine u vreme Interetno festivala  Subotica otvori svoje srce i svi građani koji žive u njoj pokažu ono što imaju, a to je kultura i tradicija i  imaju priliku da upoznaju kulturu i tradiciju svih ljudi koji u danima festivala dođu u Suboticu – rekao je Đorđević.

 „Interetno“ festival je jedan od najboljih folklornih festivala u Srbiji, ocenio je, i prvi koji je ispunio  sve uslove članstva u  CIOFF-u.

 - Nadam se da će u narednim danima Subotica pevati i igrati.  Organizator ovog festivala  iz godine u godinu zadaje ozbiljan zadatak svima koji rade ovakve festivale – dodao je Đorđević.

A od 22. do 26 avgusta, do kada traje „Interetno“ festival subotičkoj publici svoju kulturu i običaje predstaviće pesmom i igrom ansambli iz Rusije Jakutije, Tatarstana, Kolumbije, Meksika, Paname, Paragvaja, Mađarske i Srbije.