Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bogat program proslave Dana grada

28.08.2018.

U Medija-centru Gradske kuće danas je najavljen program proslave Dana grada Subotice, 1. septembra, koji će, kako je rečeno, biti bogat i raznovrstan. Program proslave Dana grada počeće 29. avgusta, u 19 časova, otvaranjem izložbe na Otvorenom univerzitetu pod nazivom „Jesen u Prizrenu“ koju je u čast Dana grada upriličio Dom kulture iz Gračanice.

12067_1.jpg

Sekretar sekretarijata za društvene delatnosti i član Radne grupe za obeležavanje Dana grada, Jasmina Stevanović , istakla je da će proslava Dana grada imati nekoliko programskih celina: svečanu sednicu Skupštine grada (1. septembra), na kojoj će se uručiti diploma i plaketa zvanja „Počasni građanin“ i diplome i plakete priznanja „Pro urbe“, zatim muzičko-zabavni program, kulturna dešavanja, program na maloj bini u kome učestvuju naši najmlađi sugrađani i sportski program.

– Subotički simfonijski orkestar i mađarska pevačica Bea Paja održaće koncerte, 31. avgusta, dok će za sam Dan grada, 1. septembra, na glavnoj bini nastupiti naš poznati pevač Željko Vasić – navela je Jasmina Stevanović.

Ovogodišnju proslavu Dana grada upotpunile su i ustanove kulture koje će imati „Dan otvorenih vrata“. U Art bioskopu „Lifka“ predviđene su filmske projekcije, a za ljubitelje likovne umetnosti, izložbe su planirane u Savremenoj galeriji, Muzeju, u ZOO vrtu, na Otvorenom univerzitetu, u Galeriji „Vinko Perčić“ i Italijanskom kulturnom centru.

– Imamo i goste sa Kosova, a članovi amaterskog pozorišta ’Janićije Popović’ iz Gračanice izvešće predstavu ’Nasmejani snovi’ koju su pripremali u našem Dečjem pozorištu. Svi sadržaji su besplatni – istakla je Jasmina Stevanović.

Subotički simfonijski orkestar je prošle godine oduševio publiku izvođenjem filmskih hitova, a ovoga puta, u saradnji sa novosadskim „Big bendom“, sugrađanima su pripremili muzički spektakl nazvan „Disko simfonija“.

– Na repertoaru će biti poznati hitovi iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i verujemo da će publika uživati. Na sceni će biti 60 vrsnih muzičara, sjajni vokali i siguran sam da će to biti koncert za pamćenje – naglasio je direktor Subotičkog simfonijskog orkestra Miloš Nikolić.

Na maloj bini postavljenoj u centru grada, 1. septembra od 11 do 19 časova, predviđen je izuzetno interesantan kulturni program sa mnogo učesnika, uglavnom mladih.

– Naime, već tradicionalno  udruženja i škole učestvuju u programu i gradu na taj dan poklanjaju i  promovišu sve ono što tokom godine stvaraju. Pozivamo zato sve sugrađane da dođu i podrže sve ove mlade ljude, učesnike programa na maloj bini, jer on neće biti ništa manje interesantan od programa na velikoj bini – rekla je Jasmina Stevanović.

U okviru proslave Dana grada 30. i 31. avgusta održaće se i „Noć subotičkih pijaca“.

– Na ’Korzou’, od zgrade Narodnog pozorišta do Doma vojske, biće postavljeni štandovi na kojima će svoju bogatu ponudu sugrađanima predstaviti šampioni subotičkih pijaca – najavio je Branislav Joka, direktor JP „Tržnica“.

U četvrtak, 30. avgusta, održaće se i prezentacija karving majstora Pavela Hrcana, dok će u muzičkom programu nastupiti Subotički tamburaški orkestar, Tamburaški orkestar „Ravnica“ i grupa „Marko i prijatelji“. Štandovi će biti postavljeni do nedelje, 2. septembra.

– Za nedelju,  2. septembar, planiran je sada već tradicionalni događaj koji smo pre dve godine uveli u okviru proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine grada subotičkom porodilištu,  kada  sve  bebe rođene na Dan grada i njihove majke dobiju prigodne poklone – naglasila je Jasmina Stevanović.

Drugi subotički polumaraton održaće se, takođe u okviru proslave Dana grada, u nedelju, 2. septembra.

– Saobraćajnice u centru grada, na Prozivci i na Radijalcu biće zatvorene za saobraćaj u nedelju, 2. septembra  od 10 do 14 časova. Molimo sve sugrađane koji budu u prilici da izađu i da podrže takmičare, da dođu u centar grada, izađu put trase i podrže učesnike trke – rekla je Žužana Magoši, pomoćnik gradonačelnika.

Proslavu Dana grada organizuje Turistička organizacija Subotice i prema rečima direktora Aleksandra Medakovića koštaće nešto manje od 3,5 miliona dinara.