Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban posetio Berane

10.09.2018.

Povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji Opštine Berane i Grada Subotice, predsednik opštine Dragoslav Šćekić ugostio je gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

12096_1.jpg

 

Predsednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo povodom posete i zahvalio se subotičkom kolegi na tome.

– Današnja poseta gradonačelnika Subotice, gospodina Bogdana Labana, Beranama, rezultat je Sporazuma o bratimljenju, na koji smo veoma ponosni. U okviru buduće saradnje, veoma je važno da se naši gradovi povežu, što će imati za cilj jačanje međusobnih veza. Potpisanim Sporazumom učvrstiće se saradnja iz oblasti privrede, kulture, sporta, turizma… – istakao je Šćekić.

On je podvukao da je na današnjem sastanku bilo reči i o izgradnji autoputa Bar – Boljare, koji za Berane znači kvalitetniju povezanost sa centralnim, odnosno sa južnim delom Crne Gore.

– Sa izgradnjom autoputa otvaraju se mogućnosti za nova radna mesta u našem gradu. Putna infrastruktura je preduslov da veliki investitori otvore ovde svoja predstavništva, što automatski znači povećanje životnog standarda naših sugrađana i, generalno, popravljanje ekonomske slike – naglasio je predsednik Šćekić.

On je dodao da je za Berane značajna ova saradnja i iz razloga što je Subotica grad velikih mogućnosti s obzirom na stepen razvijenosti, odnosno da je ona preteča onome što treba da sledi kada bude završen i autoput prema Srbiji.

– Uvereni smo da će ovo bratimljenje doprineti povezivanju gradova i naših ljudi kao i da će se vremenom realizovati i razmene učenika i studenata. Naša opština je otvorena za sve vidove saradnje sa opštinama i gradovima, kako u neposrednom okruženju tako i šire – zaključio je Dragoslav Šćekić.

Gradonačelnik Subotice je rekao da mu je velika čast što je u Beranama i da ove bratske veze treba da iskoristimo u smislu boljeg povezivanja.

– Nakon našeg boravka u Beranama očekujem intenziviranje saradnje u svim oblastima, pogotovo razmenu iskustava što se tiče ekonomskog razvoja, što sigurno nedostaje i jednima i drugima. Subotica ima jako razvijenu privrednu aktivnost. Nezaposlenost je, u ovom momentu, sedam odsto. Imamo nekoliko predstavništva jakih svetskih firmi koje samo u industrijskoj zoni zapošljavaju preko 6.500 ljudi. Naravno da na to utiče i dobar geografski položaj. Subotica izlazi na Koridor 10 i predstavlja u tom smislu kapiju Evrope. Pored otvaranja novih radnih mesta, veliku pažnju poklanjamo saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi – istakao je Bogdan Laban.

U nastavku je kazao da naša iskustva u oblasti turizma mogu da budu značajnije primenjena u Beranama i okolini.

– Razvoj turizma Palićkog jezera i banjskog turizma je šansa i za ove krajeve. U budućnosti treba raditi i na stvaranju uslova za etno i seoski turizam, što je kod nas slučaj kada su salaši u pitanju, a za to je svakako potrebna i pomoć države – objasnio je gradonačelnik Laban, naglasivši da je izgradnja autoputa značajna za razvoj opštine Berane, a između ostalog i za bolju povezanost dva pobratimska grada.

Gradonačelnik Laban uručio je predsedniku opštine Šćekiću umetničku sliku, poklon Grada Subotice Opštini Berane.