Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

16.09.2018.

Dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ Pop Dušanu Đurđevu i Vjeslavu Hejnou, večeras je u Subotici otvoren jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu.

 12105_1.jpg

Pozdravljajući okupljene goste u subotičkom Dečijem pozorištu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da će ovaj grad do 21. septembra biti centar pozorišne umetnosti za decu u ovom delu Evrope.

– Pred nama je dvadeset i peto, jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu koji je svojom jasnom vizijom razvoja uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog lutkarskog pozorišta u celini – istakao je gradonačelnik Laban.

U ovom periodu, dodao je, Subotica će biti prestonica lutkarstva i dečije sreće i zadovoljstva.

– 'Život nam vraća ono što drugima dajemo', reči su Ive Andrića. I zato Međunarodni festival pozorišta za decu ima vrednost sa neograničenim vremenom trajanja. Sve oko njega je prolazno, a Festival traje“ – naglasio je Bogdan Laban.

On je podvukao da Festival zaslužuje podršku i lokalne samouprave, i Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, i izrazio uverenje da će Festival i ove godine poslati pozitivnu poruku iz Subotice i naše zemlje.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru koga će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Obraćajući se prisutnima, savetnik za kulturu u Ambasadi Kine u Beogradu, Šu Hong (Xu Hong),  ocenio je da su odnosi dve zemlje prijateljski, ne samo u politici, već i u ekonomiji i kulturi.

12105_3.jpg

– Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave, demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćete priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture i filozofije – rekao je Hong.

On je pozvao sve posetioce da u Galeriji Otvorenog univerziteta posete veoma zanimljivu izložbu „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, najveće svetske riznice ove vrste pozorišnog stvaralaštva, koja je otvorena danas popodne.

U okviru ceremonije otvaranja, Nagradu za životno delo „Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, primili su Pop Dušan Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodišnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista. Nagrade im je uručio gradonačelnik Bogdan Laban.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupio je Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ koji je otpevao festivalsku himnu „Pustite decu nek‘ rastu” (tekst: Milivoje Mrkić, muzika: Arsen Dedić).  Svojim nastupom program je obogatio i OKUD „Mladost“, Subotica, kao i Muzička škola - Subotica, odsek etno pevanje.

Nakon ceremonije otvaranja Takmičarski program otvorila je poljska predstava „Tiha“ Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje do 21. septembra, a predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

12105_2.jpg