Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti

Obeležen Dan evropske saradnje

15.09.2018.

Član Gradskog veća grada Subotice, Akoš Ujhelji, sastao se danas, ispred restorana „Abraham“, na Paliću, sa predstavnicima biciklističke ture Zakanjsek (Mađarska) - Ašothalom (Mađarska) - Palić (Srbija). Sastanak je upriličen povodom ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje (21. septembar) u okviru „Opti bajk“ projekta koji se finansira kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Sastanku su prisustvovali projektni menadžer Zajedničkog sekretarijata Interreg-IPA programa Agneš Dobrotka, partneri iz Tompe i Ašothaloma i finansijski asistent na projektu, Andrea Kikić.

12106_1.jpg

Ujhelji je, obraćajući se medijima, izjavio da je ponosan na projekat „Opti bajk“ putem kojeg je organizovana današnja biciklistička tura.

12106_2.jpg

– Ukupan budžet 'Opti bajk' projekta iznosi 2,5 miliona evra, od čega je 85 odsto sredstava obezbedila Evropska unija, a preostalih 15 odsto lokalne samouprave. Zahvaljujući ovom projektu, tokom naredne godine ćemo izgraditi biciklističke staze u dužini od osam kilometara, a izgradićemo i projektnu dokumentaciju za novih 30 kilometara biciklističkih staza. Partneri na ovom projektu su nam mesta Ašothalom i Tompa, iz Mađarske. Do kraja godine raspisujemo javnu nabavku, a sledeće godine krenućemo u realizaciju projekta – istakao je Akoš Ujhelji.

Agneš Dobrotka je izrazila zadovoljstvo što je učestvovala na biciklističkoj turi, dugoj oko 17 kilometara, koja je organizovana putem projekta „Opti bajk“, a koju zajednički realizuju lokalna samouprava opštine Ašothaloma, kao prvi partner, Grad Subotica kao vodeći partner i samouprava Grada Tompe, kao drugi partner.

12106_3.jpg

– Ova tura je treći deo serije manifestacija povodom Dana evropske saradnje i ona  pokazuje proširivanje kapaciteta prelaska granica i povezanih saobraćajnica u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, ukazujući na važnost razvoja tih kapaciteta i unapređenja održivog saobraćaja. Cilj projekta je da se izgradnjom novih biciklističkih staza olakša i ubrza saobraćaj vozila i biciklista u regiji. Biciklistička staza će u Mađarskoj povezati Ašothalom i Tompu, a u Srbiji Grad Suboticu, i naselja Bački Vinograde i Kelebiju – kazala je Agneš Dobrotka.

12106_4.jpg