Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban na Kosovu i Metohiji

21.09.2018.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima prisustvovao je danas Svetoj liturgiji i litiji u Gračanici, kao centralnoj proslavi obeležavanja Male Gospojine Dana opštine Gračanica na Kosovu i Metohiji. Povodom Dana opštine gosti Gračanice bili su, osim Labana, i brojni gosti sa Kosova, Srbije i regiona.

12122_1.jpg

Liturgiji koju je pred prepunom manastirskom portom služio iguman manastira Draganac otac Ilarion, sveštenstvo i monaštvo eparhije, prisustvovali su predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima, predsednik Odbora RS za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov, gradonačelnik Subotice, predstavnici grada Novog Sada i Berana kao i ostali mnogobrojni gosti i meštani među kojima je bio veliki broj dece.

Gradonačelnik Laban i ove godine doputovao je u Gračanicu na proslavu dana opštine na poziv domaćina, a ovom prilikom posetio je i Pećku Patrijaršiju. Tamošnjim medijima rekao je da je Subotica bratski grad opštini Gračanica i da mu je čast što su Grad Subotica, ali i on lično,  deo ove svečanosti.

– Kao što je i predsednik Popović prvog septembra svojom posetom upriličio proslavu Dana našeg grada tako evo i nas danas sa vama. Velika je čast biti na ovom svetom mestu,  na slavi i na obeležavanju Dana opštine Gračanica. Moja poruka je da očuvamo neophodno jedinstvo, da se sabiramo a ne delimo, jer ćemo tako lakše prevazići izazove. Najbolji primer za to upravo je sve čvršća saradnja naša dva grada, severa i juga naše Srbije – poručio je Laban.

Nakon liturgije krenula je litija centralnim ulicama Gračanice kojoj je prisustvovao veliki broj vernika a potom je u manastirskoj porti prerezan i slavski kolač.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion čestitao je slavu svim vernicima kao i opštini Gračanica koja Malu Gospojinu obeležava kao dan opštine, i zahvalio gradonačelniku Labanu na podršci koju Subotica godinama pruža Gračanici.

Centralni događaj obeležavanja Dana opštine nastavlja se večeras, u 20 časova, u Domu kulture kada će biti održana Svečana akademija.

12122_2.jpg